bmx decathlon

REF: 8404855

Bicicletă BMX 20 inch WIPE 100

2019

Produs conceput pentru practicarea ciclismului de tip BMX, nivel începător, pe stradă, pe module urbane și teren accidentat, pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani (1,30 - 1,60 m).

Descoperă recomandările privind reglajele, întreținerea și reparațiile acestei biciclete BMX, precum și toate accesoriile compatibile și piesele de schimb. 

Bine de știut

Peguri

Pegul este un tub fixat pe axul roților bicicletei tale BMX. Aceasta îi invită pe practicanți să « facă grind-uri » (să alunece) pe module, balustrade și pereți joși, dar și să realizeze numeroase trucuri flatland. Chiar dacă neinițiații cred altceva, pegurile nu sunt doar suporturi pentru picioare, pentru un pasager suplimentar pe bicicleta ta!

bmx decathlon
Rotor

În cazul unei biciclete clasice, frânele sunt acționate de un cablu și de o cămașă care leagă mânerul de frână și etrierul. Pentru a oferi un maxim de posibilități de figuri cu ghidonul, bicicletele BMX freestyle sunt prevăzute cu un sistem de frânare ce permite o rotație infinită a ghidonului , menținând în același timp o frânare eficientă. Acest mecanism utilizează două cabluri dublate, un rotor și două foi poziționate la nivelul direcției. Rotorul este un element cu rulment, montat sub pipă și situat între cele două foi. Astfel, acesta oferă o frânare identică, indiferent de poziția ghidonului și de numărul de ture pe care le faci. Acest BMX Wipe 100 nu este prevăzut cu un rotor, ci are o cămașă de frâne incompresibilă.

rotor bmx decathlon
Cămașă de frâne incompresibilă

Cămașa de frâne "incompresibilă", permite o rotație a ghidonului în 2 ture, adică 720° (spre deosebire de rotor, care permite rotații la infinit), menținând aceeași putere de frânare. 

Cămașă de frâne incompresibilă
Etrieri frâne v-brake

 

O frână V-brake este compusă din doi etrieri (unul în stânga, unul în dreapta). Aceștia sunt uniți în centru, la nivelul burdufului. Poți decupla țeava cămășii de frâne pentru a elibera etrierii și pentru a scoate ușor roata.

etrieri frâne V-brake
Țeavă cămașă frână - cot de frână

 

Țeava cămășii de frâne este o piesă din inox care permite ghidarea cablului de frână în etrierul V-brake. Unghiul acestui cot a fost ales pentru a asigura cea mai bună trecere a cablului pentru o frânare eficientă. Dacă această piesă se deteriorează cu timpul, este posibilă înlocuirea ei.

Țeavă cămașă frâne bicicletă

Prima utilizare

Reglarea înălțimii șeii înainte de prima plimbare

Este important să reglezi înălțimea tubului de șa și a ghidonului în funcție de conformația copilului.  Reperul minim de inserție a tubului de șa și a ghidonului nu trebuie să fie vizibil niciodată, din motive de siguranță (îți recomandăm să nu depășești acest reper minim de inserție).  

În general se pedalează în picioare pe un BMX și ai nevoie de spațiu maxim pentru a nu incomoda mișcările în timpul salturilor și al trucurilor. De aceea, șaua bicicletei BMX este adesea joasă.

ÎNĂLȚIMEA: Pentru o manevrare mai bună, pentru a facilita săriturile și pentru a realiza primele trucuri (bunny up, manual, bus driver, ...), îți recomandăm să reglezi șaua joasă pentru o pedalare confortabilă. Dacă folosești bicicleta BMX pentru a te deplasa sau în cazul în care copilul tău o folosește pentru a se distra cu colegii, o reglare mai înaltă este posibilă pentru a pedala așezat. Bineînțeles, vei putea alterna între aceste poziții, după preferințe.

Reglarea înălțimii șeii înainte de prima plimbare
Reglarea ghidonului bmx

Reglarea corectă a ghidonului înseamnă să alegi poziția bună pentru a te deplasa și pentru a practica ciclismul BMX pe orice tip de teren. Genunchii tăi se lovesc de ghidon? Nu este normal. Acest lucru poate fi din cauza reglării ghidonului sau din cauza faptului că bicicleta ta BMX este prea mică pentru tine. Într-adevăr, chiar și în cazul BMX-ului, există diferite mărimi pentru copii și pentru adolescenți sau adulți.

ÎNSPRE FAȚĂ SAU ÎNSPRE SPATE?

Pentru o bicicletă BMX, reglarea de bază a ghidonului este o poziție paralelă cu furca (sau apropiată de această aliniere). Acesta este un bun compromis între reactivitate și confort și, de asemenea, este cea mai versatilă poziție.Un ghidon prea în față va genera un comportament mai reactiv și mai instabil pentru bicicleta ta BMX, ceea ce poate fi periculos pentru un copil. În plus, greutatea practicantului de ciclism pe bicicletă va fi repartizată necorespunzător, mult prea în față. Poziționarea ghidonului prea în spate (înspre tine), te va incomoda atunci când pedalezi în picioare și te va pune în dificultate atunci când faci trucuri! Însă un ghidon ușor reglat spre tine în raport cu alinierea furcii îți oferă mai mult confort la pedalare. Dacă nu știi să reglezi ghidonul, ia niște chei imbus și poziționează-l paralel cu furca, apoi testează această reglare. În continuare, vei putea testa și mișca ghidonul în față sau în spate, până ce găsești poziția ideală.


LĂȚIME

Chiar dacă lățimea nu se reglează, ghidoanele BMX se pot tăia la dimensiune. Lățimea unui ghidon corespunde aproximativ lățimii umerilor tăi. Pentru a afla lățimea potrivită, întinde brațele drepte spre ghidon, apoi apucă-l. Vei avea poziția ideală a mâinilor pe ghidon. Un ghidon prea lat poate cauza dureri de spate, în timp ce un ghidon prea strâns se va dovedi a fi destul de instabil.

ÎNĂLȚIME

Înălțimea nu se reglează.Însă vei putea poziționa inele de distanțare sub pipă pentru a ridica ghidonul și pentru a-ți îndrepta poziția. Atenție! Pipa trebuie să rămână prinsă de furcă. Pentru ridicarea ghidonului, a doua soluție constă pur și simplu în schimbarea ghidonului.Există numeroase dimensiuni adaptate pentru toate gabariturile.

Asigurarea reglării corecte a saboțilorPentru a testa eficiența frântelor tale, împinge bicicleta BMX pentru copii ținând-o de ghidon. Acționează maneta dreaptă pentru frâna din spate sau cea stângă pentru frâna din față. Roata testată trebuie să se oprească în urma acestei acțiuni. Saboții de frână nu trebuie să se frece de marginile jantei.

Frânarea nu este eficientă sau roata prezintă frecare? Iată ce poți face: Există un șurub de reglaj situat în fața manetei frânei. Dacă rotești șurubul în sens orar, această acțiune va strânge frâna mai tare (= frânare mai puternică). Dacă rotești șurubul de reglare în sens antiorar, această acțiune va slăbi frâna (= frânare mai puțin puternică și îndepărtarea saboților de jantă).

Este important să verifici în mod consecvent reglarea corespunzătoare a frânei.

 

Reglarea frânelor V-brake

Presiunea optimă a cauciucurilor BMX

Presiunea recomandată este înscrisă mereu pe marginea fiecărui cauciuc de bicicletă. Îți recomandăm să umfli cauciucurile la presiunea indicată pe marginea cauciucului. Pentru această bicicletă BMX, presiunea trebuie să fie cuprinsă între 2,5 bar și 4 bar. Îți recomandăm o presiune de 3,5 bar. 

Aceasta poate varia în funcție de tipul de cauciuc. Aderența cauciucului este puternic solicitată în special în viraje și recepții.

Accesorii compatibile

1. Pegurile

Este posibilă adăugarea de peguri în partea din față și în partea din spate a BMX-ului 20 inch (suport de picioare).

peguri bmx decathlon
Montarea pegurilor pe BMX

Pentru a monta pegurile:
1. Scoate protecția axului
2. Înșurubează pegul direct cu mâna, până la capăt.
3. Apoi finalizează strângerea cu ajutorul unei șurubelnițe (ca în imagine).

Montarea pegurilor pe BMX
2. Mânere de bicicletă BMX negre

Dorești să schimbi mânerele BMX 20 inch?
Iată pe cele care corespund bicicletei tale BMX

mânere bmx
3. Cauciuc pentru BMX: roșu, galben, negru etc.

Dorești să schimbi cauciucurile BMX 20 inch? Avem tot ceea ce îți trebuie

cauciuc roșu BMX

Întreținerea bicicletei BMX

Întreținerea bicicletei BMX

Poți utiliza un produs de tip "All in One" pentru a debloca, pentru a curăța, pentru a lubrifia și pentru a proteja bicicleta BMX (produs disponibil în magazinul Decathlon). Este un produs all-in-one foarte practic. Pentru a unge lanțul bicicletei BMX, rotește-l cu ajutorul pedalei și "pulverizează" pe toată lungimea. Apoi lasă să acționeze timp de câteva minute. În cazul unui lanț foarte murdar, treci cu o perie și/sau cu o lavetă pe toată lungimea și pulverizează din nou cu produs "All In One". Recomandarea noastră: evită orice contact cu saboții de frâne, cu plăcuțele de frână și cu suprafața de frânare a jantei tale.

Protejează bicicleta pentru mai mult timp: Printr-o aplicare consecventă, previne riscul de apariție a coroziunii.

Ungere-lanț-bicicletă-MTB-24-inch

Înlocuirea saboților de frâne

Saboții de frâne V-Brake sunt disponibili spre vânzare ca piese de schimb. Pentru a le înlocui, urmează etapele descrise în acest tutorial video.

Schimbarea saboților de frâne V-brake

Verificarea stării optime a cauciucurilor

Înainte de fiecare ieșire, îți recomandăm să verifici starea cauciucurilor bicicletei.

În cazul în care cauciucul este dezumflat, verifică dacă nu este spart. Pentru aceasta, umflă-l la maxim. Dacă se dezumflă rapid, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer.

Dacă se dezumflă lent, trebuie să verifici la suprafața cauciucului dacă există cuie sau cioburi de sticlă. În continuare, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer, având grijă să scoți din cauciuc cuiul sau ciobul de sticlă.

Recomandare: Pentru a identifica mai uşor locul penei de pe camera de aer, umflă din nou cu ajutorul unei pompe şi scufund-o în apă (în chiuvetă, bazin, cadă etc.). Atunci când rotești camera de aer pentru a trece toate porțiunile prin apă, vei vedea apariția unor bule în locul penei. Dacă nu este dezumflat, îți recomandăm să verifici presiunea corespunzătoare a cauciucului (vezi rubrica de mai sus).ȘTIAI CĂ? Cauciucul are o durată de viață care depinde și de condițiile de utilizare și de stocare. În cazul în care la inspecție sunt vizibile fisuri, îți recomandăm să le înlocuiești cu cauciucuri noi.

Spălarea bicicletei BMX

În cazul în care constați că bicicleta BMX este murdară (noroi, ploaie, praf etc.), nu ezita să o cureți rapid atunci când este necesar.

Dacă are praf pe deasupra, poți utiliza doar o lavetă uscată pentru a o curăța. Dacă s-a murdărit denoroi sau alte pete mai grosiere poți să o cureți cu o găleată de apă caldă și un burete(ou sau o lavetă umezită) cu săpunsau cu șampon pentru biciclete. Poți curăța piesele murdare ale bicicletei (cadru, furcă, ghidon, roată).

ȘTIAI CĂ?

Îți recomandăm să eviți spălarea bicicletei pentru copii cu curățitorul cu presiune: funcțiile anumitor componente (joc de direcție, monobloc pedalier etc.) ar putea fi afectate și ar putea să pună în pericol copilul.

După ce ai terminat, tot ce mai trebuie să faci este să o ștergi cu o lavetă uscată pentru a evita rugina. De asemenea, îți recomandăm să ungi din nou piesele mobile ale bicicletei tale (lanț, casetă direcție, monobloc pedalier)

Depozitarea bicicletei

Îți recomandăm să depozitezi bicicleta într-un loc uscat. Este important să ai grijă să nu intre în contact cu umezeala.

Durata de viață a bicicletei pentru copii depinde de utilizare, întreținere și depozitare.

Cu cât condițiile vor fi mai umede și saline (aer marin), cu atât bicicleta pentru copii va fi supusă mai mult coroziunii, iar durata sa de viață va fi limitată. Prin urmare, este importantă depozitarea atunci când este curată și uscată, într-un loc ferit de umezeală.

Depozitarea bicicletei

Ajutor

Ce poți face în caz de pană? Cum poți schimba o cameră de aer?

În caz de pană, oprește-te imediat într-un loc sigur, pentru a evita deteriorarea jantei.

Răstoarnă bicicleta și așaz-o pe șa și pe ghidon.

Trebuie să eliberezi frânele pentru a lăsa roata să se învârtă. Pentru aceasta, apucă partea superioară a etrierilor V-brake și desprinde țeava.

Pentru roata din față, este suficient să o scoți din furcă și apoi să schimbi camera de aer (vezi materialul video explicativ).

Pentru roata din spate, adu schimbătorul de viteză în poziția celui mai mic pinion. Slăbește roata și schimbă camera de aer (vezi materialul video explicativ).

În ultimă instanță, poți folosi mereu soluția anti-pană care permite repararea camerelor de aer sparte, fără scule (nu este potrivită pentru camerele de aer rupte).

Înlocuirea unei camere de aer a bicicletei MTB pentru copii

Maneta frânei atinge ghidonul. Ce este de făcut?

Dacă levierul frânei este prea relaxat, prea moale, acesta va atinge ghidonul prea ușor. Îți recomandăm reglarea tensionării cablului de frână cu ajutorul șurubului de reglaj situat pe maneta de frână, așa cum se indică în materialul video de mai jos.

Desfă șurubul de reglaj și contrapiulița până ce obții o tensiune a cablului convenabilă pentru a avea o manetă de frână fermă, însă nu prea dură.

După ce obții tensionarea dorită, înfiletează până la capăt contrapiulița pe maneta frânei pentru a bloca acest reglaj.

Bicicletă BMX Wipe 100 20 inch: Manual de instrucțiuni, reparații

AI NEVOIE DE AJUTOR?

ATELIERELE DIN MAGAZINELE NOASTRE ÎȚI PROPUN SERVICIILE LOR!

Manual de instrucțiuni

Bicicletă BMX Wipe 100 20 inch: Manual de instrucțiuni, reparații

Angajamentele noastre Btwin

BTWIN oferă garanție pe viață pentru cadrul, ghidonul și pipa bicicletei tale BMX (în condiții normale de utilizare).

Pentru celelalte componente, garanția este de 2 ani.

Odată cu primele plimbări, anumite componente se pot mișca ușor. De aceea, îți propunem o revizie gratuită a bicicletei tale BMX în termen de 6 luni de la achiziționarea bicicletei.