bmx decathlon

REF: 8517229

Bicicletă BMX  WIPE 520 20 inch

2019

Produs conceput pentru practicanții începători de BMX pe șosea, atât în oraș, cât și pe teren accidentat (între 8 și 14 ani / 1,30 m și 1,60 m)

Găsește sfaturi pentru reglarea, întreținerea și repararea acestui BMX, precum și toate accesoriile și piesele de schimb compatibile. BMX Wipe 520 este prevăzut cu un rotor (pentru o rotație infinită a ghidonului) și cu 4 peguri.

Bine de știut

Peguri

Pegul este un tub fixat pe axul roților bicicletei tale BMX. Acesta te ajută să aluneci (glisezi) peste module, balustrade și ziduri joase, dar și să realizezi numeroase trucuri tip flatland. Contrar a ceea ce cred cei neinițiați, pegurile nu sunt numai un suport pentru picioare pentru un pasager suplimentar pe bicicleta ta!

bmx decathlon
Rotor

În cazul unei biciclete clasice, frânele sunt acționate cu un cablu și o cămașă de frână, care leagă mânerul de frână cu etrierul. Pentru a oferi un maxim de posibilități de trucuri cu ghidonul, bicicletele BMX freestyle sunt echipate cu un sistem de frânare care permite o rotație infinită a ghidonului menținând în același timp o frânare eficientă. Acest mecanism utilizează două cabluri divizate, un rotor și două plăci de fixare poziționate la direcție. Rotorul este un element cu rulment, montat sub pipă și situat între cele două plăci de fixare. Astfel, acesta oferă o frânare identică, indiferent de poziția ghidonului și de numărul de ture pe care vrei să le faci. Acest BMX Wipe 520 este prevăzut cu un rotor.

Rotor Bmx Decathlon
Etrieri frâne v-brake

 

O frână V-brake este compusă din doi etrieri (unul în stânga, unul în dreapta). Aceștia sunt uniți în centru, la nivelul burdufului. Decuplează cotul cămășii de frână pentru a elibera etrierii. Astfel, poți scoate ușor roata.

etrieri-frâne-V-brake
Țeavă cămașă frână - cot de frână

 

Cotul de frână este o piesă din inox care îți permet ghidarea cablului de frână în etrierul V-brake. Unghiul acestui cot a fost ales pentru a asigura cea mai bună trecere a cablului pentru o frânare eficientă. Dacă această piesă se deteriorează cu timpul, este posibilă înlocuirea ei.

Țeavă cămașă frână bicicletă

Prima utilizare

Reglarea înălțimii șeii înainte de prima plimbare

Este important să reglezi înălțiimea țevii de șa și a ghidonului în funcție de conformația copilului. Reperul minim de inserție de pe țeava de șa și ghidon nu trebuie să fie vizibil, din motive de siguranță (ai grijă să nu depășești acest reper minim de inserție).  

În general se pedalează în picioare pe un BMX și avem nevoie de un spațiu suficient pentru a nu incomoda mișcările în timpul săriturilor și al trucurilor. De aceea, șaua BMX-ului este adesea joasă.

ÎNĂLȚIMEA: Pentru un stil de pedalatmai agresiv, pentru a facilita relansarea și pentru a realiza primele figuri (bunny up, manual, bus driver, ...), îți recomandăm să reglezi șaua jos, pentru a te simți în largul tău. Dacă folosești BMX-ul doar pentru a te deplasa sau în cazul în care copilul tău îl folosește pentru a se distra cu prietenii, este posibilă o setare mai înaltă pentru a pedala așezat.De asemenea, ai posibilitatea să alternezi aceste poziții după bunul plac.

POZIȚIE: Dacă dai șaua BMX-ului tău în spate, acest lucru eliberează spațiul dintre șa și ghidon, astfel încât îți va fi ușor să treci picioarele în timpul trucurilor, însă va fi problematic dacă dorești să execuți alte scheme, care necesită prinderea șeii între picioare (bus driver).

Reglarea ghidonului la bmx 

Reglarea corectă a ghidonului înseamnă alegerea poziției corecte pentru a te deplasa și pentru a practica BMX pe orice tip de teren. Genunchii tăi ating ghidonul? Este anormal. Acest lucru poate fi cauzat de o reglare incorectă a ghidonului sau pentru că BMX-ul este prea mic pentru tine. Într-adevăr, și în cazul BMX-ului, există diferite mărimi pentru copii și pentru adolescenți sau adulți.

ÎN FAȚĂ SAU ÎN SPATE?

Pentru un BMX, reglarea de bază a ghidonului este o poziție paralelă cu furca (sau apropiată de această aliniere). Aceasta oferă un compromis bun între nervozitate și confort și reprezintă, de asemenea, poziția cea mai versatilă. Un ghidon reglat prea în față va crea un comportament mai nervos și mai instabil pe BMX, ceea ce poate fi periculos pentru un copil. De asemenea, greutatea ciclistului pe bicicletă va fi repartizată inegal, mai degrabă în față. Poziționarea ghidonului prea în spate (spre tine) te va incomoda la pedalatul în picioare și te va pune în dificultate atunci când îți execuți trucurile! Însă un ghidon ușor către tine în raport cu alinierea furcii îți va oferi mai mult confort. Dacă nu știi cum se reglează ghidonul, ia niște chei  imbus poziționează-le paralel cu furca, apoi testează această reglare. În continuare, poți testa și mișca ghidonul în față sau în spate, până găsești poziția ideală.

LĂȚIME

Deși lățimea nu poate fi reglată, ghidonul BMX se intersectează la dimensiunea corectă.Lățimea unui ghidon corespunde aproximativ lățimii umerilor tăi. Pentru a descoperi lățimea optimă, întinde brațele drepte spre ghidon, apoi prinde-l. Ai poziția ideală a mâinilor pe ghidon. Un ghidon prea lat îți poate cauza durere de spate, în timp ce un ghidon prea îngust se va dovedi a fi destul de instabil.

ÎNĂLȚIME

Înălțimea nu se reglează. Dimpotrivă, poți poziționa inele de distanțare pe pipă, pentru a ridica ghidonul și pentru a-ți ridica poziția. Atenție! Pipa trebuie să rămână bine prinsă de furcă. Pentru ridicarea ghidonului, a doua soluție constă pur și simplu în înlocuirea ghidonului.Există numeroase mărimi adaptate pentru toate conformațiile.

Asigurarea reglării corecte a saboților

 

Pentru a testa eficiența frânelor tale, împinge bicicleta BMX pentru copii ținând-o de ghidon. Acționează maneta dreaptă pentru frâna din spate sau cea stângă pentru frâna din față. Roata testată trebuie să se oprească în urma acestei acțiuni. Saboții de frână nu trebuie să se frece de marginile jantei.

Frânarea nu este eficientă sau roata prezintă frecare? Iată ce poți face: Există un șurub de reglaj situat în fața manetei de frână. Dacă rotești șurubul în sens orar, această acțiune va strânge frâna mai tare (= frânare mai puternică). Dacă rotești șurubul de reglaj în sens antiorar, această acțiune va slăbi frâna (= frânare mai puțin puternică și îndepărtarea saboților de jantă).

Este importat să verifici în mod consecvent reglarea corespunzătoare a frânei.

 

Reglarea frânelor V Brake

La ce presiune poți umfla cauciucurile bicicletei bmx?

Presiunea recomandată este înscrisă mereu pe marginea fiecărui cauciuc de bicicletă. Îți recomandăm să umfli cauciucurile la presiunea indicată pe marginea cauciucului. Pentru această bicicletă BMX, presiunea trebuie să fie cuprinsă între 2,5 bari și 4 bari. Îți recomandăm o presiune de 3,5 bari. 

Aceasta poate varia în funcție de tipul de cauciuc. Aderența cauciucului este puternic solicitată în special în timpul virajelor și aterizărilor.

Accesorii compatibile

1. Pegurile
Montarea pegurilor la BMX

Pentru a monta pegurile:
1. Scoate protecția axului
2. Înșurubează pegul direct cu mâna, până la capăt.
3. Apoi finalizează strângerea cu ajutorul unei șurubelnițe (ca în imagine).

Montarea pegurilor la BMX
2. Mânere negre bicicletă BMX
3. Cauciuc pentru bmx: roșu, galben, negru...

Întreținerea bicicletei Bmx

Întreținerea bicicletei BMX

Poți utiliza un produs de tip "All in One" pentru a debloca, pentru a curăța, pentru a lubrifia și pentru a proteja bicicleta BMX (produs disponibil în magazinul Decathlon). Este un produs all-in-one foarte practic. Pentru a unge lanțul bicicletei BMX, rotește-l cu ajutorul pedalei și "pulverizează" pe toată lungimea. Apoi lasă să acționeze timp de câteva minute. În cazul unui lanț foarte murdar, treci cu o perie și/sau cu o lavetă pe toată lungimea și pulverizează din nou cu produs "All In One". Recomandarea noastră: evită orice contact cu saboții de frâne, cu plăcuțele de frână și cu suprafața de frânare a jantei tale.

Protejează bicicleta în mod durabil: Prin aplicare consecventă, previi riscul de apariție a coroziunii.

Ungere-lanț-bicicletă-MTB-24-inch

Înlocuirea saboților de frâne

Saboții de frâne V-Brake sunt disponibili spre vânzare ca piese de schimb. Pentru a le înlocui, urmează etapele descrise în acest tutorial video.

Schimbarea saboților frânelor V Brake

Cum verific dacă nu am pană?

Înainte de fiecare ieșire, îți recomandăm să verifici starea cauciucurilor bicicletei.

În cazul în care cauciucul este dezumflat, verifică dacă nu este spart. Pentru aceasta, umflă-l la maxim. Dacă se dezumflă rapid, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer.

Dacă se dezumflă lent, trebuie să verifici la suprafața cauciucului dacă există cuie sau cioburi de sticlă.
În continuare, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer, având grijă să scoți din cauciuc cuiul sau ciobul de sticlă.

SFAT: Pentru a identifica mai ușor locul penei de pe camera de aer, reumflă cu ajutorul unei pompe și scufund-o în apă (într-o chiuvetă, într-un bazin, într-o cadă etc. ...).
Atunci când rotești camera de aer pentru a introduce încetul cu încetul toate porțiunile în apă, vei vedea apariția de bule în locul penei. Dacă nu este dezumflat, îți recomandăm să verifici presiunea corespunzătoare a cauciucului (vezi rubrica de mai sus).


ȘTIAI CĂ? Cauciucul are o durată de viață care depinde și de condițiile de utilizare și de stocare. În cazul în care la inspecție sunt vizibile fisuri, îți recomandăm să le înlocuiești cu cauciucuri noi.

Ai nevoie de unelte pentru demontarea cauciucului? Accesează link-ul de mai jos

Verificarea stării optime a cauciucurilor

Cauciucul tău a fost conceput pentru a avea aderență pe bitum sau pe terenul de practică. Atunci când modelele de pe cauciuc devin netede, este important să schimbi cauciucul.

Un cauciuc prea uzat poate cauza pene repetate.

Spălarea bicicletei BMX

În cazul în care constați că bicicleta BMX este murdară (noroi, ploaie, praf etc.), nu ezita să o cureți rapid atunci când este necesar.

Dacă s-a așezat praf pe ea, este foarte simplu:  poți utiliza o lavetă uscată pentru a o curăța. Dacă s-a murdărit de noroi sau de alte pete mai grosiere, poți să o cureți cu o găleată de apă caldă și un burete  (sau o lavetă umedă) cu săpun sau șampon pentru biciclete. Poți curăța piesele murdare ale bicicletei (cadru, furcă, ghidon, roată).

ȘTIAI CĂ?

Îți recomandăm să eviți spălarea bicicletei pentru copii cu furtunul : este posibil ca anumite componente (set rulmenți direcție, monobloc pedalier etc.) să fie deteriorate și să pună în pericol copilul.

După ce ai terminat, tot ce trebuie să faci este să o ștergi cu o lavetă uscată pentru a evita apariția ruginii. De asemenea, îți recomandăm să ungi din nou piesele mobile ale bicicletei tale (lanț, casetă direcție, monobloc pedalier)

Bicicletă BMX Wipe 520 20 inch

Depozitarea bicicletei

Îți recomandăm să depozitezi bicicleta într-un loc uscat. Este important să ai grijă să nu intre în contact cu umezeala.

Durata de viață a bicicletei pentru copii depinde de utilizare, întreținere și depozitare.

Cu cât condițiile vor fi mai umede și saline (aer marin), cu atât bicicleta pentru copii va fi supusă mai mult coroziunii, iar durata sa de viață va fi limitată. Prin urmare, este importantă depozitarea acesteia atunci când este curată și uscată, într-un loc fără umezeală.

Ajutor

Ce poți face în caz de pană? Cum poți schimba o cameră de aer?

În caz de pană, oprește-te imediat într-un loc sigur, pentru a evita deteriorarea jantei.

Răstoarnă bicicleta și așaz-o pe șa și pe ghidon.

Trebuie să eliberezi frânele pentru a lăsa roata să se învârtă. Pentru aceasta, apucă partea superioară a etrierilor V-brake și desprinde țeava.

Pentru roata din față, este suficient să o scoți din furcă și apoi să schimbi camera de aer (vezi materialul video explicativ).

Pentru roata din spate, adu schimbătorul de viteză în poziția celui mai mic pinion. Slăbește roata și schimbă camera de aer (vezi materialul video explicativ).

În ultimă instanță, poți folosi mereu soluția anti-pană care permite repararea camerelor de aer sparte, fără scule (nu este potrivită pentru camerele de aer rupte).

Înlocuirea unei camere de aer a bicicletei MTB pentru copii

Maneta frânei atinge ghidonul. Ce este de făcut?

Dacă levierul frânei este prea relaxat, prea moale, acesta va atinge ghidonul prea ușor. Îți recomandăm reglarea tensionării cablului de frână cu ajutorul șurubului de reglaj situat pe maneta de frână, așa cum se indică în materialul video de mai jos.

Desfă șurubul de reglaj și contrapiulița până ce obții o tensiune a cablului convenabilă pentru a avea o manetă de frână fermă, însă nu prea dură.

După ce obții tensionarea dorită, înfiletează până la capăt contrapiulița pe maneta frânei pentru a bloca acest reglaj.

Bicicletă BMX Wipe 520 20 inch

AI NEVOIE DE AJUTOR?

ATELIERELE NOASTRE DIN MAGAZIN ÎȚI PROPUN SERVICIILE LOR!

Bicicletă BMX Wipe 520 20 inch

Angajamentele noastre Btwin

BTWIN oferă garanție pe viață pentru cadrul, ghidonul și pipa bicicletei tale BMX (în condiții normale de utilizare).

Pentru celelalte componente, garanția este de 2 ani.

Odată cu primele plimbări, anumite componente se pot mișca ușor. De aceea, îți propunem o revizie gratuită a bicicletei tale BMX în termen de 6 luni de la achiziționarea bicicletei.