MTB_20_pouces_btwin_noir_vert

REF: 8328898

MTB 20 INCH RACINGBOY 500 6-9 ANI

2015

Am conceput această bicicletă MTB pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani, cu înălțimea cuprinsă între 120 și 135 cm, nivel începător.

Pentru a face față cu ușurință obstacolelor de pe terenurile accidentate, am echipat această bicicletă MTB 20 inch cu o furcă cu suspensie. Cu ajutorul celor 6 viteze, ai posibilitatea să te aventurezi pe trasee accidentate.

Bine de știut

Șurub pentru reglarea frânei

Există două șuruburi pentru reglarea fiecărei frâne, situate pe manetele de frână. Acestea au rolul de a regla întinderea cablului de frână. Asigură-te că ai găsit cel mai bun reglaj prin rotirea blocajului. (Cu cât acest șurub este mai strâns, cu atât cablul este mai întins).

Șurub pentru reglarea schimbătorului

Acest șurub de reglare este situat pe partea din spate a schimbătorului.
Aceasta servește la întinderea cablului de schimbător mai mult sau mai puțin. În cazul în care lanțul se derulează cu dificultate în sus și cablul nu este suficient de tensionat, desfă șurubul de reglaj pentru a-l tensiona.
În cazul în care lanțul se derulează cu dificultate în jos și cablul este prea strâns, poți înfileta surubul de reglaj.

Recomandarea noastră: ajustajul corect este adesea de ordinul unui sfert de tură.

Țeavă cămașă frâne- cot de frână

Fiind compusă din inox, țeava cămășii de frână (sau cotul frânei V-Brake) îți permite ghidarea cablului frânei în etrierul V-brake.

Unghiul acestei țevi de cămașă de frâne a fost ales pentru a asigura cea mai bună trecere a cablului pentru o frânare eficientă.

Dacă această piesă se deteriorează cu timpul, este posibilă înlocuirea ei.

Etrieri frâne v-brake

O frână V-brake este compusă din doi etrieri (unul în stânga, unul în dreapta). Aceștia sunt uniți în centru, la nivelul burdufului.
Este necesară înlocuirea camerei de aer sau a cauciucului? Atunci va trebui să scoți roata. Decuplează țeava cămășii de frâne pentru a elibera etrierii.

Astfel, poți scoate ușor roata 😉

Șurub de strângere a pipei

Șurubul permite strângerea pipei în țeava de direcție a furcii de la bicicleta MTB. Pentru a-l strânge sau pentru a-l slăbi, utilizează o cheie imbus mărimea 5.

Prima utilizare

Reglarea înălțimii șeii înainte de prima plimbare

Este important să reglezi înălțimea tijei de șa și a ghidonului în funcție de conformația copilului. Din motive de siguranță, marcajul minim de inserție pentru țeava de șa și pentru ghidon nu trebuie să fie niciodată vizibil (asigură-te că nu depășești acest marcaj minim de inserție).  

Pentru a stabili reglajul corect al înălțimii șeii, așază copilul pe șa, adu brațul pedalierului în poziție verticală inferioară, pune călcâiul pe pedală: înălțimea șeii este corectă atunci când piciorul copilului este întins. Atunci când este așezat pe șa, verifică și dacă vârfurile picioarelor ating solul. 

Asigurarea reglării corecte a frânelor 

Pentru a testa eficiența frântelor tale, împinge bicicleta MTB pentru copii ținând-o de ghidon. Acționează maneta (dreaptă) pentru frâna din spate sau cea stângă pentru frâna din față. Roata testată trebuie să se oprească în urma acestei acțiuni. Saboții de frână nu trebuie să se frece de marginile jantei.

 

Frânarea nu este eficientă sau roata prezintă frecare? Iată ce poți face: Există un șurub situat în fața manetei frânei. Dacă rotești șurubul de reglaj în sens orar, această acțiune va strânge frâna mai tare (= frânare mai puternică). Dacă rotești șurubul în sens antiorar, această acțiune va slăbi frâna (= frânare mai puțin puternică și îndepărtarea saboților de jantă)

 

Verifică în mod consecvent reglarea corespunzătoare a frânei.

Reglare-frâne-MTB-copii-decathlon

La ce presiune trebuie să umfli cauciucurile bicicletei MTB 20 inch? 

 Presiunea recomandată este înscrisă întotdeauna pe marginea fiecărui cauciuc al bicicletei. Îți recomandăm să umfli cauciucurile la presiunea indicată pe marginea cauciucului. Aceasta poate varia în funcție de tipul de cauciuc. 

Pentru a verifica umflarea corespunzătoare a cauciucului, este suficient să așezi copilul pe bicicletă la oprire. Presiunea corectă se caracterizează printr-o ușoară deformare a cauciului sub efectul greutății copilului tău. 

 

Reglarea înălțimii ghidonului

Iată etapele pentru reglarea înălțimii ghidonului (pentru coborâre sau ridicare):  
1. Identifică șurubul prezent deasupra pipei, uneori acoperit de un capac.
2. Deșurubează și montează din nou ghidonul la înălțimea dorită.
3. Fii atent să nu depășești limita de ridicare, vizibilă pe tija ghidonului prin hașurări, din motive de siguranță și de garanție.
4. Înșurubează cu putere (18 Nm) ghidonul.  Pentru a verifica reglajul, treci în fața bicicletei, imobilizează roata din față între picioarele tale. Apucă ghidonul de fiecare extremitate și încearcă să îl miști. Dacă se mișcă, atunci trebuie să strângi mai mult reglajul până la imobilizarea totală a ghidonului.

Dacă ai nelămuriri, fă o vizită în atelierul din cadrul magazinului cel mai apropiat de tine.

Accesorii compatibile

1. Apărătoarea de noroi

Vrei să protejezi bicicleta și pe micul biciclist/mica biciclistă de stropirea cu apă și noroi? Alege o apărătoare de noroi adaptată mărimii bicicletei (20 inch). Îți recomandăm următoarele:

apărătoare-noroi_20_inch
Montare apărători

Montează-ți apărătorile de noroi! Pentru a monta apărătorile de noroi adaptate mărimii bicicletei tale, vei avea nevoie de o cheie imbus mărimea 4 (sau de cea din "multitool"). Celelalte piese sunt furnizate cu apărătoarea de noroi.

MONTAREA APĂRĂTORII DE NOROI FAȚĂ
Pentru montarea aparatori față, poziționează apaărătoarea pe cadrul bicicletei în dreptul roți pentru a evita stropirea cu noroi/apă. Fixează cu ajutorul elementelor de cauciuc

MONTAREA APĂRĂTORII DE NOROI SPATE
Poziționează apărătoarea pe tija de șa, reglează lungimea benzi de prindere si clipsează prinderea

NB: în funcție de preferințele tale, poți îndepărta mai mult sau mai puțin apărătoarea de noroi a cauciucului.

Gata de pedalat fără a te murdări!

Accesorii compatibile
2. Cricul

Dacă numeroase cricuri sunt reglabile pe înălțime, trebuie să fii atent să alegi unul compatibil cu mărimea bicicletei MTB.

bequille_velo_enfant
Montarea cricului

Poți monta cricul, la alegere, fie cu o cheie imbus de 5 mm sau cu o cheie plată de 11 mm.

PENTRU MONTAREA CRICULUI:
1. Poziționează partea de sus a cricului sub orificiul prevăzut în acest scop de pe cadru, imediat în spatele butucului față și în fața roții din spate.
2. Poziționează piulița dreptunghiulară deasupra inserției din cadru.
3. Inserează șurubul în piuliță, în cadru și în cric și înfiletează cu ajutorul cheii.

montare-cric
3. Suportul de bidon: montarea pe bicicleta MTB

Pentru a se potrivi cu cadrele bicicletelor MTB de mărime mică, acest suport de bidoane permite introducerea sau scoaterea bidonului pe laterală. Ai nevoie de ajutor pentru montarea suportului de bidon? Descoperă materialul nostru video 👉

Montare-suport-bidon-pe-bicicleta-MTB-copii

Întreținere bicicletă MTB 20 inch

Ungerea lanțului bicicletei MTB pentru copii

Poți utiliza un produs de tip "All in One" pentru a debloca, pentru a curăța, pentru a lubrifia și pentru a proteja bicicleta pentru copii (produs disponibil în magazinul Decathlon). Este un produs all-in-one foarte practic.

Pentru a unge lanțul bicicletei MTB pentru copii, rotește-l cu ajutorul pedalei și "pulverizează" pe toată lungimea.

Apoi lasă să acționeze câteva minute și după șterge excesul cu un șervețel. În cazul unui lanț foarte murdar, treci cu o perie și/sau cu o lavetă pe toată lungimea și pulverizează din nou cu un produs "All In One".

Recomandarea noastră: evită orice contact cu saboții de frâne, cu plăcuțele de frână și cu suprafața de frânare a jantei tale.

Protejează bicicleta în mod durabil: printr-o aplicare consecventă, vei preveni riscul de apariție a coroziunii.

Ungere-lanț-bicicletă-MTB-24-inch

Cum se spală bicicleta MTB pentru copii?

În cazul în care constați că bicicleta pentru copii s-a murdărit după mai multe plimbări (noroi, ploaie, praf etc.), nu ezita să o cureți rapid atunci când este necesar.


Dacă s-a așezat prafpe ea, este foarte simplu: poți utiliza o lavetă uscată pentru a o curăța. Dacă s-a murdărit de noroi sau are alte pete grosiere, poți să o cureți cu o găleată de apă caldă și un burete (sau o lavetă umedă) sau săpun și șampon pentru biciclete. Poți curăța piesele murdare ale bicicletei (cadru, furcă, ghidon, roată)


ȘTIAI CĂ?   Îți recomandăm să eviți spălarea bicicletei pentru copii cu furtunul: este posibil ca anumite componente (set rulmenți direcție, cutie pedalier etc.) să fie deteriorate și să pună în pericol copilul.

După ce ai terminat, tot ce trebuie să facieste să o ștergi cu o lavetă uscată pentru a evita apariția ruginii.

De asemenea, îți recomandăm să ungi din nou piesele mobile ale bicicletei tale (lanț, casetă direcție, monobloc pedalier)

Înlocuirea saboților de frână

Saboții de frâne V-Brake sunt disponibili spre vânzare ca piese detașate.

Pentru a-i înlocui, parcurge etapele descrise în acest tutorial video.

Verificarea stării corespunzătoare a cauciucurilor

Înainte de fiecare ieșire, este esențială verificarea stării cauciucurilor de bicicletă.

Dacă ai vreun cauciuc dezumflat, verifică dacă nu este spart. Pentru aceasta, umflă-l la maxim.

Dacă se dezumflă rapid, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer.

Dacă se dezumflă lent, trebuie să verifici la suprafața cauciucului dacă există cuie sau cioburi de sticlă. În continuare, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer, având grijă să scoți din cauciuc cuiul sau ciobul de sticlă.

Dacă nu este dezumflat, îți recomandăm să verifici presiunea corespunzătoare a cauciucului (vezi rubrica de mai sus).

ȘTIAI CĂ? Cauciucul are o durată de viață care depinde și de condițiile de utilizare și de depozitare. În cazul în care la inspecție sunt vizibile fisuri, îți recomandăm să le înlocuiești cu cauciucuri noi.

Depozitarea bicicletei

Îți recomandăm să depozitezi bicicleta într-un loc uscat.  Este important să ai grijă să nu intre în contact cu umezeala.

Durata de viațăa bicicletei pentru copii depinde de utilizare, întreținere și depozitare.

Cu cât condițiile vor mai mai umede și mai saline (aer marin), cu atât bicicleta pentru copii va fi supusă coroziunii și duratei de viață limitate.  

Prin urmare, este importantă depozitarea acesteia atunci când este curată și uscată, într-un loc fără umezeală. 

 

ȘTIAI CĂ? Nuse recomandă depozitarea prin suspendarea de roata din față a bicicletelor care sunt prevăzute cu o furcă telescopică. Agață-le de roata din spate, astfel încât durata de viață a furcii tale să fie păstrată. 

Ajutor

Ce poți face în caz de pană? Cum poți schimba o cameră de aer?

În caz de pană, oprește-te imediat într-un loc sigur, pentru a evita deteriorarea jantei.

Răstoarnă bicicleta și așaz-o pe șa și pe ghidon.

Trebuie să eliberezi frânele pentru a lăsa roata să se învârtă. Pentru aceasta, apucă partea superioară a etrierilor V-brake și desprinde țeava.

Pentru roata din față, este suficient să o scoți din furcă și apoi să schimbi camera de aer (vezi materialul video explicativ).

Pentru roata din spate, adu schimbătorul de viteză în poziția celui mai mic pinion. Slăbește roata și schimbă camera de aer (vezi materialul video explicativ).

În ultimă instanță, poți folosi mereu soluția anti-pană care permite repararea camerelor de aer sparte, fără scule (nu este potrivită pentru camerele de aer rupte).

Înlocuirea unei camere de aer a bicicletei MTB pentru copii

Treptele de viteză nu se schimbă corect. Ce este de făcut? 

Dacă vitezele bicicletei MTB nu se schimbă corect, acest lucru se explică cel mai probabil printr-un ghidaj necorespunzător al schimbătorului spate pe pinioane.

Controlează cablul și cămășile sale:

Capetele de cămăși poziționate necorespunzător pot incomoda tragerea cablului de schimbător și pot deregla schimbarea vitezelor. Dacă un capăt de cămașă nu este poziționat corect, reașază-l manual în locașul său.

Dacă schimbătorul de viteză nu se mișcă nici după ce ai manipulat mânerul rotativ de schimbare a vitezelor, atunci cablul și cămășile sale sunt cel mai probabil prinse. Este necesară înlocuirea cablului și a cămășilor.

Este posibil ca  urechea schimbătorului să fie îndoită, în special în caz de impact. Astfel, este imposibilă reglarea vitezelor. Îți recomandăm să treci pe la atelierul magazinului Decathlon cel mai apropiat de tine pentru a repara urechea schimbătorului.

De asemenea, este posibil ca schimbătorul să fie dereglat. În acest caz, răstoarnă bicicleta pe șa și pe ghidon sau mai bine așaz-o pe un suport de reparații de biciclete. Acționează mânerul schimbătorului pentru a pune lanțul pe cel mai mic pinion. Șurubul pentru reglare se află în spatele schimbătorului. Acesta permite tensionarea (ridicarea schimbătorului) sau relaxarea cablului schimbătorului de viteze (coborârea). Ajustează șurubul de reglaj până la schimbarea corectă a vitezelor.

Maneta frânei atinge ghidonul. Ce este de făcut?

Dacă levierul frânei este prea relaxat, prea moale, acesta va atinge ghidonul prea ușor. Îți recomandăm reglarea tensionării cablului de frână cu ajutorul șurubului de reglaj situat pe maneta de frână, așa cum se indică în materialul video de mai jos.

Desfă șurubul de reglaj și contrapiulița până ce obții o tensiune a cablului convenabilă pentru a avea o manetă de frână fermă, însă nu prea dură.

După ce obții tensionarea dorită, înfiletează până la capăt contrapiulița pe maneta frânei pentru a bloca acest reglaj.

BICICLETĂ MTB COPII 20 inch RacingBoy 500: Manual de instrucțiuni, reparații

AI NEVOIE DE AJUTOR?

TEHNICIENII NOȘTRI DIN ATELIER ÎȚI PROPUN SERVICIILE LOR!

Manual de instrucțiuni