MTB_20_pouces_decathlon_blanc_rockrider

REF: 8405033

MTB ROCKRIDER 2o INCH 100 ALB

2019

Bicicleta ROCKRIDER 20 inch 100 Alb este o bicicletă MTB, robustă și simplă, concepută pentru a-l ajuta pe copilul tău să descopere MTB!

Descoperă recomandările noastre pentru reglarea, întreținerea, curățarea și repararea bicicletei MTB a copilului tău.

Asamblarea bicicletei MTB 20 inch: Montarea ghidonului și a pedalelor

Ai comandat de pe internet? Pentru o livrare cât mai rapidă posibil, bicicleta ta a fost expediată pre-asamblată. Mai trebuie să parcurgi două etape înainte de a putea să pornești la drum! Vei avea nevoie de 15 minute pentru a monta bicicleta MTB. Urmărește ghidul 👇

PS: Nu există erori 😉pașii necesari pentru a monta bicicleta ST 100 sunt aceiași ca în cazul modelului ST 500! 💡

Bine de știut

Șurub pentru reglarea frânei

Există două suruburi pentru reglarea fiecărei frâne, situate pe manetele de frână. Acestea au rolul de a regla întinderea cablului de frână. Asigură-te că ai găsit cel mai bun reglaj prin rotirea blocajului. (Cu cât acest blocaj este mai strâns, cu atât cablul este mai întins).

ȘURUB PENTRU REGLAREA FRÂNEI
Țeavă cămașă frâne (sau cot frână v-brake)

Fiind realizată din inox, țeava cămășii de frână (sau cotul frânei V-Brake) îți permite să ghidezi cablul de frână în etrierul frânei V-brake.

Unghiul acestei țevi de cămașă de frâne a fost ales pentru a asigura cea mai bună trecere a cablului pentru o frânare eficientă.

Dacă această piesă se deteriorează cu timpul, ai posibilitatea să o înlocuiești.

ȚEAVĂ CĂMAȘĂ FRÂNE - COT DE FRÂNĂ
Șurub de strângere a pipei

Șurubul permite strângerea pipei pe țeava de direcție a furcii MTB. Poți să o strângi cu o cheie imbus de 5 mm.

Șurub pipă

Prima plimbare: 3 recomandări înainte să pornești

Reglarea șeii bicicletei MTB: la ce înălțime se reglează șaua bicicletei MTB?

Postura pe bicicleta MTB influențează plăcerea de a pedala, prin urmare este important să reglezi înălțimea tijei șeii în funcție de înălțimea copilului. Marcajul minim de inserție pentru tija de șa nu trebuie să fie niciodată vizibil. Asigură-te că nu depășești acest marcaj minim de inserție.

Reglează înălțimea șeii în 3 etape:
1. Așază copilul pe șa, cu călcâiul pe pedală (în poziție inferioară) și cu celălalt picior pe sol.
2. Slăbește sistemul quick release (deblocare rapidă) al colierului de șa.
3. Urcă sau coboară înălțimea șeii, având grijă ca piciorul să fie întins în poziție inferioară. Vârfurile picioarelor trebuie să rămână în contact cu solul.
4. Strânge din nou sistemul quick release (deblocare rapidă) al colierului de șa. Dacă acesta nu este strâns, rotește-l în sens orar înainte de a-l închide.

Reglarea șeii bicicletei MTB: la ce înălțime se reglează șaua bicicletei MTB?
Asigurarea reglării corecte a frânelor

Pentru a testa eficiența frântelor tale, împinge bicicleta MTB pentru copii ținând-o de ghidon. Acționează maneta dreaptă pentru frâna din spate sau cea stângă pentru frâna din față. Roata testată trebuie să se oprească în urma acestei acțiuni. Saboții de frână nu trebuie să se frece de marginile jantei.

Frânarea nu este eficientă sau roata prezintă frecare? Iată ce poți face:
- Există un șurub de reglaj în fața manetei frânei.
- Dacă rotești șurubul în sens orar, această acțiune va strânge frâna mai tare (= frânare mai puternică).
- Dacă rotești blocajul de furcă în sens antiorar, această acțiune va slăbi frâna (= frânare mai puțin puternică și îndepărtarea saboților de jantă).

Frânele sunt puse la încercare în timpul ieșirilor cu bicicleta MTB: verifică în mod consecvent reglarea corespunzătoare.

Reglarea-frânelor-bicicletei-MTB-copii-decathlon

La ce presiune trebuie să umfli cauciucurile bicicletei MTB 20 inch? 

Presiunea recomandată variază în funcție de tipul de cauciuc utilizat: aceasta este înscrisă pe marginea fiecărui cauciuc al bicicletei.
Pentru acest tip de bicicletă MTB pentru copii, presiunea recomandată se situează între 2 și 3,5 bari.

Este normală dezumflarea cauciucului de la sine atunci când este depozitat și în timpul perioadelor de inactivitate. De aceea, înainte de fiecare ieșire, îți recomandăm să verifici bine presiunea cauciucurilor. Astfel, copilul se va distra atunci când va pedala pe bicicleta MTB cu cauciucurile bine umflate!


GATA SĂ PORNEȘTI? 

LA CE PRESIUNE TREBUIE SĂ UMFLI CAUCIUCURILE BICICLETEI MTB 20 INCH? 

Accesorii compatibile

1. Apărătorile față și spate împotriva noroiului

Fie că te plimbi în condiții de noroi, fie că este anunțată ploaie în această după-amiază, îți recomandăm aceste apărători împotriva noroiului, concepute pentru a se adapta mărimii bicicletei tale MTB 20 inch.

apărătoare noroi_20_inch
Montarea apărătorilor de noroi

Montează-ți apărătorile de noroi! Pentru a monta apărătorile de noroi adaptate mărimii bicicletei tale, vei avea nevoie de o cheie imbus mărimea 4 (sau de cea din "multitool"). Celelalte piese sunt furnizate cu apărătoarea de noroi.

MONTAREA APĂRĂTORII DE NOROI FAȚĂ
Pentru montarea aparatori față, poziționează apaărătoarea pe cadrul bicicletei în dreptul roți pentru a evita stropirea cu noroi/apă. Fixează cu ajutorul elementelor de cauciuc

MONTAREA APĂRĂTORII DE NOROI SPATE
Poziționează apărătoarea pe tija de șa, reglează lungimea benzi de prindere si clipsează prinderea

NB: în funcție de preferințele tale, poți îndepărta mai mult sau mai puțin apărătoarea de noroi a cauciucului.

Gata de pedalat fără a te murdări!

ACCESORII COMPATIBILE
2. Cricul

Alegerea cricului trebuie să fie adaptată mărimii bicicletei MTB a copilului tău.
Descoperă cricul compatibil cu bicicleta Rockrider 100 20 inch pe site-ul nostru:

bequille_velo_enfant
Montarea cricului

Poți monta cricul, la alegere, fie cu o cheie imbus de 5 mm, fie cu o cheie plată de 11 mm.

MONTAREA CRICULUI:
1. Poziționează partea de sus a cricului sub orificiul prevăzut în acest scop de pe cadru, imediat în spatele butucului față și în fața roții din spate.
2. Poziționează piulița dreptunghiulară deasupra inserției din cadru.
3. Inserează șurubul în piuliță, în cadru și în cric și filetează cu ajutorul cheii.

Montare-cric
3. Suportul de bidon adaptat și montarea acestuia

Pentru a se potrivi cu cadrele bicicletelor MTB de mărime mică, acest suport de bidoane permite introducerea sau scoaterea bidonului pe laterală. Ai nevoie de ajutor pentru montarea suportului de bidon? Urmează ghidul 👉

Montare-suport-bidon-pe-bicicleta-MTB-copii

Întreținerea bicicletei MTB 20 inch

Ungerea lanțului bicicletei MTB pentru copii

Poți utiliza un produs de tip "All in One" pentru a debloca, pentru a curăța, pentru a lubrifia și pentru a proteja bicicleta pentru copii (produs disponibil în magazinul Decathlon). Este un produs all-in-one foarte practic.

Pentru a unge lanțul bicicletei MTB pentru copii, rotește-l cu ajutorul pedalei și "pulverizează" pe toată lungimea.
Apoi lasă să acționeze timp de câteva minute. În cazul unui lanț foarte murdar, treci cu o perie și/sau cu o lavetă pe toată lungimea și pulverizează din nou cu produs "All In One".

Recomandările noastre: evită orice contact cu saboții de frâne și cu suprafața de frânare a jantei tale: produsul are un efect lubrifiant care poate reduce frecările necesare unei bune frânări 😉.
Protejează bicicleta în mod durabil printr-o aplicare consecventă, vei preveni riscul de apariție a coroziunii.

Ungere-lanț-bicicletă-MTB-24-inch

Spălarea bicicletei MTB pentru copii

Plimbările în condiții de noroi, praf sau ploaie pot murdări bicicleta MTB pentru copii. Nu ezita să o cureți rapid atunci când este necesar (la fiecare 2 sau 3 ieșiri).

S-a așezat praf pe ea? Utilizează pur și simplu o lavetă uscată pentru a o șterge.

Dacă s-a murdărit de noroi sau are alte pete mai grosiere, poți să cureți părțile murdare ale bicicletei (cadru, furcă, ghidon, roți)cu o găleată de apă caldă, săpun (sau șampon pentru biciclete) și un burete (sau o lavetă umedă). Nu îți recomandăm să utilizezi un furtun cu apă sub presiune (de tip Karcher), care ar putea să deterioreze anumite piese ale bicicletei.

Gata plimbarea? Pentru a evita apariția ruginii, șterge cu o lavetă uscată.

Înlocuirea saboților de frâne

La fel ca toate frânele cu saboți, cauciucul saboților V-Brake se uzează cu timpul (și prin utilizare). Pentru a le înlocui, sunt disponibili saboți spre vânzare.

Pentru a le înlocui, urmează recomandările lui Yacine, tehnician în atelierul Decathlon!

Verificarea stării optime a cauciucurilor

Înainte de fiecare ieșire, îți recomandăm să verifici starea cauciucurilor bicicletei.

În cazul în care cauciucul este dezumflat, verifică dacă nu este spart. Pentru aceasta, umflă-l la maxim.
1. Dacă se dezumflă rapid, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer.
2. Dacă se dezumflă lent, trebuie să verifici la suprafața cauciucului dacă există cuie sau cioburi de sticlă. În continuare, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer, având grijă să scoți din cauciuc cuiul sau ciobul de sticlă.
3. Dacă nu este dezumflat, îți recomandăm să verifici presiunea corespunzătoare a cauciucului (vezi rubrica de mai sus).

ȘTIAI CĂ?
Cauciucul are o durată de viață care depinde și de condițiile de utilizare și de stocare. În cazul în care la inspecție sunt vizibile fisuri, îți recomandăm să le înlocuiești cu cauciucuri noi.

Depozitarea bicicletei

Durata de viață a unei biciclete pentru copii depinde de utilizarea sa, de întreținere, dar în aceeași măsură și de modul de depozitare.

Îți recomandămsă depozitezi bicicleta MTB pentru copii într-un loc uscat.  Este important să ai grijă să nu intre în contact cu umezeala. Cu cât condițiile vor fi mai umede și saline (aer marin), cu atât bicicleta pentru copii va fi supusă mai mult coroziunii, iar durata sa de viață va fi limitată.

ȘTIAI CĂ?
Obiceiul de a suspenda de roata din față bicicletele care au o furcă suspendată riscă suprasolicitarea suspensiilor. Pentru a le păstra mai mult timp, agață-le de roata din spate și vei putea păstra durata de viață a furcii bicicletei tale.

Ajutor

Ce poți face în caz de pană? Cum poți schimba o cameră de aer?

În caz de pană, oprește-te imediat într-un loc sigur, pentru a evita deteriorarea jantei.

1. Răstoarnă bicicleta pentru copii și așaz-o pe șa și pe ghidon.
2. Trebuie să eliberezi frânele pentru a lăsa roata să se învârtă. Pentru aceasta, apucă partea superioară a etrierilor V-brake și desprinde cotul de frână.
3. Pentru roata din față, este suficient să o scoți din furcă și apoi să schimbi camera de aer (vezi materialul video explicativ). Pentru roata din spate, adu schimbătorul de viteză în poziția celui mai mic pinion. Slăbește roata și schimbă camera de aer (vezi materialul video explicativ).

În ultimă instanță, poți folosi mereu soluția anti-pană, care permite repararea camerelor de aer sparte, fără scule (nu este potrivită pentru camerele de aer rupte).

Treptele de viteză nu se schimbă corect. Ce este de făcut?

Dacă vitezele bicicletei MTB nu se schimbă corect, acest lucru se explică cel mai probabil printr-un ghidaj necorespunzător al schimbătorului spate pe pinioane.
Controlează cablul și cămășile sale:
- Capetele de cămăși poziționate necorespunzător pot incomoda tragerea cablului de schimbător și pot deregla schimbarea vitezelor. Dacă un capăt de cămașă nu este poziționat corect, reașază-l manual în locașul său.

- Dacă schimbătorul de viteză nu se mișcă nici după ce ai manipulat mânerul rotativ de schimbare a vitezelor, atunci cablul și cămășile sale sunt cel mai probabil prinse/blocate. Este necesară înlocuirea cablului și a cămășilor.

- Este posibil ca urechea schimbătorului să fie îndoită, în special în caz de impact. Astfel, este imposibilă reglarea vitezelor. Îți recomandăm să treci pe la atelierul magazinului Decathlon cel mai apropiat de tine pentru a repara urechea schimbătorului.
- De asemenea, este posibil ca schimbătorul să fie deraglat.
 În acest caz:
1. Răstoarnă bicicleta pe șa și pe ghidon sau mai bine așaz-o pe un suport de reparații de biciclete.
2. Acționează mânerul schimbătorului pentru a pune lanțul pe cel mai mic pinion.
3. Șurubul pentru reglare se află în spatele schimbătorului. Acesta permite tensionarea (ridicarea schimbătorului) sau relaxarea cablului schimbătorului de viteze (coborârea).
4. Ajustează reglarea șurubului până la schimbarea corectă a vitezelor.

Vrei să înțelegi gestul privind materialul video? Urmărește ghidul prezentat puțin mai jos👇!

Maneta frânei atinge ghidonul. Ce este de făcut?

Dacă levierul frânei este prea relaxat, prea moale, acesta va atinge ghidonul prea ușor. Îți recomandăm reglarea tensionării cablului de frână cu ajutorul șurubului de reglaj situat pe maneta de frână.

Desfă șurubul de reglaj și contrapiulița până ce obții o tensiune a cablului convenabilă pentru a avea o manetă de frână fermă, însă nu prea dură.

Acum este mai bine? După ce obții tensionarea dorită, înfiletează până la capăt contrapiulița pe maneta frânei pentru a bloca acest reglaj.

Găsește un atelier pentru bicicleta ta MTB ROCKRIDER 20 inch 100 Alb

Ai nevoie de ajutor?

ATELIERELE DIN MAGAZINELE NOASTRE ÎȚI PROPUN SERVICIILE LOR!

Manual de instrucțiuni

Cauți informații cu privire la montarea sau utilizarea bicicletei tale?  Descarcă manualul de instrucțiuni al produsului tău în format .pdf, făcând clic mai jos:

Bicicletă MTB ROCKRIDER 20 inch 100 Alb

Angajamentele noastre Btwin

Oferim garanție pe viață pentru cadrul, ghidonul și pipa bicicletei tale MTB (în condiții normale de utilizare).

Pentru celelalte componente, garanția este de 2 ani.

Odată cu primele plimbări, anumite componente se pot mișca ușor. De aceea, îți propunem o revizie gratuită a bicicletei tale MTB în termen de 6 luni de la achiziționarea bicicletei.