MTB_20_pouces_decathlon_blanc_rockrider

REF: 8405034

BICICLETĂ MTB ROCKRIDER 20 INCH 120 ALB

2019

Fiind prevăzută cu un schimbător cu 6 viteze, bicicleta MTB Rockrider 120 îl ajută pe copilul tău (cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani) să aibă primele sale urcări și să meargă pe trasee accidentate.

Află care sunt recomandările noastre pentru reglarea, întreținerea, curățarea și repararea bicicletei tale MTB.

Bine de știut

Șurub pentru reglarea frânei

Există două șuruburi pentru reglarea fiecărei frâne, situate pe manetele de frână. Acestea au rolul de a regla întinderea cablului de frână. Asigură-te că ai găsit cel mai bun reglaj prin rotirea blocajului. (Cu cât acest șurub este mai strâns, cu atât cablul este mai întins).

ȘURUB PENTRU REGLAREA FRÂNEI
Șurub de reglare a schimbătorului de viteze

Acest șurub de reglare este situat pe partea din spate a schimbătorului.
Aceasta servește la întinderea cablului de schimbător mai mult sau mai puțin. În cazul în care lanțul se derulează cu dificultate în sus și cablul nu este suficient de tensionat, desfă șurubul de reglaj pentru a-l tensiona.
În cazul în care lanțul se derulează cu dificultate în jos și cablul este prea strâns, poți înfileta surubul de reglaj.

Recomandarea noastră: ajustajul corect este adesea de ordinul unui sfert de tură.

ȘURUB DE REGLARE A SCHIMBĂTORULUI DE VITEZE
Țeavă cămașă frână - cot de frână

Fiind compusă din inox, țeava cămășii de frână (sau cotul frânei V-Brake) îți permite ghidarea cablului frânei în etrierul V-brake.

Unghiul acestei țevi de cămașă de frâne a fost ales pentru a asigura cea mai bună trecere a cablului pentru o frânare eficientă.

Dacă această piesă se deteriorează cu timpul, este posibilă înlocuirea ei.

ȚEAVĂ CĂMAȘĂ FRÂNĂ - COT DE FRÂNĂ
Etrieri frâne

O frână V-brake este compusă din doi etrieri (unul în stânga, unul în dreapta). Aceștia sunt uniți în centru, la nivelul burdufului.
Este necesară înlocuirea camerei de aer sau a cauciucului? Atunci va trebui să scoți roata. Decuplează țeava cămășii de frâne pentru a elibera etrierii.

Astfel, poți scoate ușor roata 😉

etrieri-frâne-V-brake
Șurub pentru strângerea pipei

Șurubul permite strângerea pipei în țeava de direcție a furcii de la bicicleta MTB. Pentru a-l strânge sau pentru a-l slăbi, utilizează o cheie imbus mărimea 5.

șurub-de-pipă

Prima ieșire: 3 recomandări înainte de pornire

Reglarea șeii bicicletei MTB: la ce înălțime a șeii trebuie reglată bicicleta MTB?

Postura pe bicicleta MTB influențează plăcerea de a pedala, prin urmare este important să reglezi înălțimea tijei șeii în funcție de înălțimea copilului. Marcajul minim de inserție pentru tija de șa nu trebuie să fie niciodată vizibil. Asigură-te că nu depășești acest marcaj minim de inserție.

Pentru reglarea înălțimii, sunt necesare 4 etape:
1. Așază copilul pe șa, cu călcâiul pe pedală (în poziție inferioară) și cu celălalt picior pe sol.
2. Slăbește sistemul quick release (deblocare rapidă) al colierului de șa.
3. Urcă sau coboară înălțimea șeii, având grijă ca piciorul să fie întins în poziție inferioară. Vârfurile picioarelor trebuie să rămână în contact cu solul.
4. Strânge din nou sistemul quick release (deblocare rapidă). Dacă acesta nu este strâns, rotește-l în sens orar înainte de a-l închide.

Reglarea șeii bicicletei MTB: la ce înălțime a șeii trebuie reglată bicicleta MTB?
Asigurarea reglării corecte a frânelor 

Pentru a testa eficiența frântelor tale, împinge bicicleta MTB pentru copii ținând-o de ghidon. Acționează maneta dreaptă pentru frâna din spate sau cea stângă pentru frâna din față. Roata testată trebuie să se oprească în urma acestei acțiuni. Saboții de frână nu trebuie să se frece de marginile jantei.

Frânarea nu este eficientă sau roata prezintă frecare? Iată ce poți face:
- Există un șurub de reglaj în fața manetei frânei.
- Dacă rotești șurubul în sens orar, această acțiune va strânge frâna mai tare (= frânare mai puternică).
- Dacă rotești șurubul în sens antiorar, această acțiune va slăbi frâna (= frânare mai puțin puternică și îndepărtarea saboților de jantă).

Frânele sunt puse la încercare în timpul ieșirilor cu bicicleta MTB: verifică în mod consecvent reglarea corespunzătoare.

Reglarea-frânelor-bicicletei-MTB-copii-decathlon

La ce presiune trebuie să umfli cauciucurile bicicletei MTB 20 inch?

Presiunea recomandată variază în funcție de tipul de cauciuc utilizat: aceasta este înscrisă pe marginea fiecărui cauciuc al bicicletei.
Pentru acest tip de bicicletă MTB pentru copii, presiunea recomandată se situează între 2 și 3,5 bari.

Este normală dezumflarea cauciucului de la sine atunci când este depozitat și în timpul perioadelor de inactivitate. De aceea, înainte de fiecare ieșire, îți recomandăm să verifici bine presiunea cauciucurilor. Astfel, copilul se va distra atunci când va pedala pe bicicleta MTB cu cauciucurile bine umflate!


GATA SĂ PORNEȘTI?

Accesorii compatibile

1. Apărătorile față și spate împotriva noroiului

Vrei să protejezi bicicleta și pe micul biciclist/mica biciclistă de stropirea cu apă și noroi? Alege o apărătoare de noroi adaptată mărimii bicicletei (20 inch). Îți recomandăm următoarele:

apărătoare noroi_20_inch
Montare apărători

Montează-ți apărătorile de noroi! Pentru a monta apărătorile de noroi adaptate mărimii bicicletei tale, vei avea nevoie de o cheie imbus mărimea 4 (sau de cea din "multitool"). Celelalte piese sunt furnizate cu apărătoarea de noroi.

MONTAREA APĂRĂTORII DE NOROI FAȚĂ
Pentru montarea aparatori față, poziționează apaărătoarea pe cadrul bicicletei în dreptul roți pentru a evita stropirea cu noroi/apă. Fixează cu ajutorul elementelor de cauciuc

MONTAREA APĂRĂTORII DE NOROI SPATE
Poziționează apărătoarea pe tija de șa, reglează lungimea benzi de prindere si clipsează prinderea

NB: în funcție de preferințele tale, poți îndepărta mai mult sau mai puțin apărătoarea de noroi a cauciucului.

Gata de pedalat fără a te murdări!

Accesorii compatibile
2. Cricul

Dacă numeroase cricuri sunt reglabile pe înălțime, trebuie să fii atent să alegi unul compatibil cu mărimea bicicletei MTB. Urmează ghidul 👇

bequille_velo_enfant
Montarea cricului

Poți monta cricul, la alegere, fie cu o cheie imbus de 5 mm sau cu o cheie plată de 11 mm.

PENTRU MONTAREA CRICULUI:
1. Poziționează partea de sus a cricului sub orificiul prevăzut în acest scop de pe cadru, imediat în spatele butucului față și în fața roții din spate.
2. Poziționează piulița dreptunghiulară deasupra inserției din cadru.
3. Inserează șurubul în piuliță, în cadru și în cric și înfiletează cu ajutorul cheii.

Montare-cric
3. Suportul de bidon adaptat și montarea acestuia

Pentru a se potrivi cu cadrele bicicletelor MTB de mărime mică, acest suport de bidoane permite introducerea sau scoaterea bidonului pe laterală. Ai nevoie de ajutor pentru montarea suportului de bidon? Descoperă materialul nostru video 👉

Montare-suport-bidon-pe-bicicleta-MTB-copii

Întreținerea bicicletei MTB 20 inch

Ungerea lanțului bicicletei MTB pentru copii

Poți utiliza un produs de tip "All in One" pentru a debloca, pentru a curăța, pentru a lubrifia și pentru a proteja bicicleta pentru copii (produs disponibil în magazinul Decathlon). Este un produs all-in-one foarte practic.

Pentru a unge lanțul bicicletei MTB pentru copii, rotește-l cu ajutorul pedalei și "pulverizează" pe toată lungimea.
Apoi lasă să acționeze câteva minute. În cazul unui lanț foarte murdar, treci cu o perie și/sau cu o lavetă pe toată lungimea, și pulverizează din nou cu produs "All In One".

Recomandările noastre: evită orice contact cu saboții de frâne și cu suprafața de frânare a jantei tale: produsul are un efect lubrifiant care poate reduce frecările necesare unei bune frânări 😉.
Protejează bicicleta în mod durabil printr-o aplicare consecventă, vei preveni riscul de apariție a coroziunii.

BICICLETĂ MTB ROCKRIDER 20 inch 120 Alb: Manual de instrucțiuni, reparații

Bicicleta MTB s-a murdărit: cum o speli?

Plimbările în condiții de noroi, praf sau ploaie pot murdări bicicleta MTB pentru copii. Nu ezita să o cureți rapid atunci când este necesar (la fiecare 2 sau 3 ieșiri).

S-a așezat praf pe ea? Utilizează pur și simplu o lavetă uscată pentru a o șterge.

Dacă s-a murdărit de noroi sau are alte pete mai grosiere, poți să cureți părțile murdare ale bicicletei (cadru, furcă, ghidon, roți)cu o găleată de apă caldă, săpun (sau șampon pentru biciclete) și un burete (sau o lavetă umedă). Nu îți recomandăm să utilizezi un furtun cu apă sub presiune (de tip Karcher), care ar putea să deterioreze anumite piese ale bicicletei.

Gata plimbarea? Pentru a evita apariția ruginii, șterge cu o lavetă uscată.

Înlocuirea saboților de frâne

La fel ca toate frânele cu saboți, cauciucul saboților V-Brake se uzează cu timpul (și prin utilizare). Pentru a le înlocui, sunt disponibili saboți spre vânzare.

Pentru a le înlocui, urmează etapele descrise în acest tutorial video.

Verificarea stării optime a cauciucurilor

Înainte de fiecare ieșire, îți recomandăm să verifici starea cauciucurilor bicicletei.

În cazul în care cauciucul este dezumflat, verifică dacă nu este spart. Pentru aceasta, umflă-l la maxim.
1. Dacă se dezumflă rapid, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer.
2. Dacă se dezumflă lent, trebuie să verifici la suprafața cauciucului dacă există cuie sau cioburi de sticlă. În continuare, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer, având grijă să scoți din cauciuc cuiul sau ciobul de sticlă.
3. Dacă nu este dezumflat, îți recomandăm să verifici presiunea corespunzătoare a cauciucului (vezi rubrica de mai sus).

ȘTIAI CĂ?
Cauciucul are o durată de viață care depinde și de condițiile de utilizare și de depozitare. În cazul în care la inspecție sunt vizibile fisuri, îți recomandăm să le înlocuiești cu cauciucuri noi.

Depozitarea bicicletei

Durata de viață a unei biciclete pentru copii depinde de utilizarea sa, de întreținere, dar în aceeași măsură și de modul de depozitare.

Îți recomandăm să depozitezi bicicleta MTB pentru copii într-un loc uscat. Este important să ai grijă să nu intre în contact cu umezeala. Cu cât condițiile vor fi mai umede și saline (aer marin), cu atât bicicleta pentru copii va fi supusă mai mult coroziunii, iar durata sa de viață va fi limitată.

ȘTIAI CĂ?
Obiceiul de a suspenda de roata din față bicicletele care au o furcă suspendată riscă suprasolicitarea suspensiilor. Pentru a le păstra mai mult timp, agață-le de roata din spate și vei putea păstra durata de viață a furcii bicicletei tale.

Ajutor

Ce poți face în caz de pană? Cum poți schimba o cameră de aer?

În caz de pană, oprește-te imediat într-un loc sigur, pentru a evita deteriorarea jantei.

1. Răstoarnă bicicleta pentru copii și așaz-o pe șa și pe ghidon.
2. Trebuie să eliberezi frânele pentru a lăsa roata să se învârtă. Pentru aceasta, apucă partea superioară a etrierilor V-brake și desprinde țeava.
3. Pentru roata din față, este suficient să o scoți din furcă și apoi să schimbi camera de aer (vezi materialul video explicativ). Pentru roata din spate, adu schimbătorul de viteză în poziția celui mai mic pinion. Slăbește roata și schimbă camera de aer (vezi materialul video explicativ).

În ultimă instanță, poți folosi mereu soluția anti-pană care permite repararea camerelor de aer sparte, fără scule (nu este potrivită pentru camerele de aer rupte).

Treptele de viteză  nu se schimbă corect. Ce este de făcut?

Dacă vitezele bicicletei MTB nu se schimbă corect, acest lucru se explică cel mai probabil printr-un ghidaj necorespunzător al schimbătorului spate pe pinioane.

Controlează cablul și cămășile sale:
- Capetele de cămăși poziționate necorespunzător pot incomoda tragerea cablului de schimbător și pot deregla schimbarea vitezelor. Dacă un capăt de cămașă nu este poziționat corect, reașază-l manual în locașul său.

- Dacă schimbătorul de viteză nu se mișcă nici după ce ai manipulat mânerul rotativ de schimbare a vitezelor, atunci cablul și cămășile sale sunt cel mai probabil gripate/blocate. Este necesară înlocuirea cablului și a cămășilor.

- Este posibil ca urechea schimbătorului să fie îndoită, în special în caz de impact. Astfel, este imposibilă reglarea vitezelor. Îți recomandăm să treci pe la atelierul magazinului Decathlon cel mai apropiat de tine pentru a repara urechea schimbătorului.
- De asemenea, este posibil ca schimbătorul să fie dereglat. În acest caz:
1. Răstoarnă bicicleta pe șa și pe ghidon sau mai bine așaz-o pe un suport de reparații de biciclete.
2. Acționează mânerul schimbătorului pentru a pune lanțul pe cel mai mic pinion.
3. Surubul pentru reglare se află în spatele schimbătorului. Acesta permite tensionarea (ridicarea schimbătorului) sau relaxarea cablului schimbătorului de viteze (coborârea).
4. Ajustează reglarea șurubului până la schimbarea corectă a vitezelor.

Maneta frânei atinge ghidonul. Ce este de făcut?

Dacă levierul frânei este prea relaxat, prea moale, acesta va atinge ghidonul prea ușor. Îți recomandăm reglarea tensionării cablului de frână cu ajutorul șurubului de reglare situat pe maneta de frână.

Desfă șurubul de reglaj și contrapiulița până ce obții o tensiune a cablului convenabilă pentru a avea o manetă de frână fermă, însă nu prea dură.

Acum este mai bine? După ce obții tensionarea dorită, înfiletează până la capăt contrapiulița pe maneta frânei pentru a bloca acest reglaj.

Bicicletă MTB ROCKRIDER 20 inch 120 Alb

Ai nevoie de ajutor?

TEHNICIENII NOȘTRI DIN ATELIER ÎȚI PROPUN SERVICIILE LOR!

Manual de instrucțiuni

Cauți informații cu privire la montarea sau utilizarea bicicletei tale? Descarcă manualul de instrucțiuni al produsului tău în format .pdf, făcând clic mai jos:

Bicicletă MTB ROCKRIDER 20 inch 120 Alb

Angajamentele noastre Btwin

ROCKRIDER oferă garanție pe viață pentru cadrul, ghidonul și pipa bicicletei tale MTB (în condiții normale de utilizare).

Pentru celelalte componente, garanția este de 2 ani.

Odată cu primele plimbări, anumite componente se pot mișca ușor. De aceea, îți propunem o revizie gratuită a bicicletei tale MTB în termen de 6 luni de la achiziționarea bicicletei.