MTB_20_pouces_decathlon_rouge_rockrider

REF: 8405038

Bicicletă MTB ROCKRIDER 20 inch 900 Roșu

2020

Am conceput această bicicletă MTB pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani (120-135 cm), care doresc să se perfecționeze în practicarea MTB.

Pentru a face față cu ușurință obstacolelor prezente pe terenurile accidentate, am echipat această bicicletă MTB 20 inch cu o furcă cu suspensie. Cu ajutorul celor 6 viteze, poți merge pe trasee accidentate.

Bine de știut

Șurub pentru reglarea frânei

Există două șuruburi pentru reglarea fiecărei frâne, situate pe manetele de frână. Acestea au rolul de a regla întinderea cablului de frână. Asigură-te că ai găsit cel mai bun reglaj prin rotirea șurubului. (Cu cât acest șurub este mai strâns, cu atât cablul este mai întins).

Șurub pentru reglarea frânei
Șurub pentru reglarea schimbătorului

Acest șurub de reglare este situat pe partea din spate a schimbătorului. Aceasta servește la întinderea cablului de schimbător mai mult sau mai puțin. În cazul în care lanțul se derulează cu dificultate în sus și cablul nu este suficient de strâns, desfă șurubul de reglare pentru a-l tensiona. În cazul în care lanțul se derulează cu dificultate în jos și cablul este prea strâns, poți desface șurubul de reglare. Recomandarea noastră: ajustajul corect este adesea de ordinul unui sfert de tură.

Șurub pentru reglarea schimbătorului
Frâne pe disc

Această bicicletă MTB este prevăzută cu o frână pe disc mecanică în față și cu o frână V-brake în spate.

frâne-pe-disc
Șurub de strângere a pipei

Cele două șuruburi permit strângerea pipei pe gâtul cadrului furcii MTB.

șurub-de-pipă

Prima utilizare

Reglarea înălțimii șeii înainte de prima plimbare

Este important să reglezi înălțimea tijei de șa și a ghidonului în funcție de conformația copilului. Din motive de siguranță, marcajul minim de inserție pentru țeava de șa și pentru ghidon nu trebuie să fie niciodată vizibil (asigură-te că nu depășești acest marcaj minim de inserție).  

Pentru a stabili reglajul corect al înălțimii șeii, așază copilul pe șa, adu brațul pedalierului în poziție verticală inferioară, pune călcâiul pe pedală: înălțimea șeii este corectă atunci când piciorul copilului este întins. Atunci când este așezat pe șa, verifică și dacă vârfurile picioarelor ating solul. 

Reglarea înălțimii șeii înainte de prima plimbare
Asigurarea reglării corecte a frânelor V-brake

Pentru a testa eficiența frânelor tale, împinge bicicleta MTB pentru copii ținând-o de ghidon. Acționează maneta dreaptă pentru frâna din spate sau cea stângă pentru frâna din față. Roata testată trebuie să se oprească în urma acestei acțiuni. Saboții de frână nu trebuie să se frece de marginile jantei.

 

Frânarea nu este eficientă sau roata prezintă frecare? Iată ce poți face: Există un șurub de reglaj în fața manetei de frână. Dacă rotești șurubul în sens orar, această acțiune va strânge frâna mai tare (= frânare mai puternică). Dacă rotești șurubul în sens antiorar, această acțiune va slăbi frâna (= frânare mai puțin puternică și îndepărtarea saboților de jantă)

 

Este importantă verificarea consecventă a reglării corespunzătoare a frânei.

Reglare-frâne-MTB-copii-decathlon

La ce presiune trebuie să umfli cauciucurile bicicletei MTB 20 inch? 

 Presiunea recomandată este înscrisă întotdeauna pe marginea fiecărui cauciuc al bicicletei. Îți recomandăm să umfli cauciucurile la presiunea indicată pe marginea cauciucului. Aceasta poate să varieze în funcție de tipul de cauciuc. 

Pentru a verifica umflarea corespunzătoare a cauciucului, este suficientă poziționarea copilului pe bicicletă la oprire. Presiunea corectă se caracterizează printr-o ușoară deformare a cauciului sub efectul greutății copilului tău. 

 

Accesorii compatibile

1. Apărătorile de noroi față și spate

Vrei să protejezi bicicleta și pe micul biciclist/mica biciclistă de stropirea cu apă și noroi? Alege o apărătoare de noroi adaptată mărimii bicicletei (20 inch). Îți recomandăm următoarele:

apărătoare-noroi_20_inch
Montarea apărătorilor de noroi ale bicicletei MTB

Montează-ți apărătorile de noroi! Pentru a monta apărătorile de noroi adaptate mărimii bicicletei tale, vei avea nevoie de o cheie imbus mărimea 4 (sau de cea din "multitool"). Celelalte piese sunt furnizate cu apărătoarea de noroi.

MONTAREA APĂRĂTORII DE NOROI FAȚĂ
Pentru montarea aparatori față, poziționează apaărătoarea pe cadrul bicicletei în dreptul roți pentru a evita stropirea cu noroi/apă. Fixează cu ajutorul elementelor de cauciuc

MONTAREA APĂRĂTORII DE NOROI SPATE
Poziționează apărătoarea pe tija de șa, reglează lungimea benzi de prindere si clipsează prinderea

NB: în funcție de preferințele tale, poți îndepărta mai mult sau mai puțin apărătoarea de noroi a cauciucului.

Gata de pedalat fără a te murdări!

montare-apărători-noroi-MTB
2. Cricul

Dacă numeroase cricuri sunt reglabile pe înălțime, trebuie să fii atent să alegi unul compatibil cu mărimea bicicletei MTB. 

bequille_velo_enfant
Montarea cricului

Poți monta cricul, la alegere, fie cu o cheie imbus de 5 mm sau cu o cheie plată de 11 mm.

PENTRU MONTAREA CRICULUI:
1. Poziționează partea de sus a cricului sub orificiul prevăzut în acest scop de pe cadru, imediat în spatele butucului față și în fața roții din spate.
2. Poziționează piulița dreptunghiulară deasupra inserției din cadru.
3. Inserează șurubul în piuliță, în cadru și în cric și înfiletează cu ajutorul cheii.

montare-cric
3. Suportul de bidon:montarea acestuia pe bicicleta MTB

Pentru a se potrivi cu cadrele bicicletelor MTB de mărime mică, acest suport de bidoane permite introducerea sau scoaterea bidonului pe laterală. Ai nevoie de ajutor pentru montarea suportului de bidon? Descoperă materialul nostru video 👉

Montare-suport-bidon-pe-MTB-copii

Întreținere MTB 20 inch

Ungerea lanțului bicicletei MTB pentru copii

Poți utiliza un produs de tip "All in One" pentru a debloca, pentru a curăța, pentru a lubrifia și pentru a proteja bicicleta pentru copii (produs disponibil în magazinul Decathlon). Este un produs all-in-one foarte practic.

Pentru a unge lanțul bicicletei MTB pentru copii, rotește-l cu ajutorul pedalei și "pulverizează" pe toată lungimea.

Apoi lasă să actioneze timp de câteva minute și după șterge surplusul cu un șervețel. În cazul unui lanț foarte murdar, treci cu o perie și/sau cu o lavetă pe toată lungimea și pulverizează din nou cu un produs "All In One".

Recomandarea noastră: evită orice contact cu saboții de frâne, cu plăcuțele de frână și cu suprafața de frânare a jantei tale.

Protejează bicicleta în mod durabil: printr-o aplicare consecventă, vei preveni riscul de apariție a coroziunii.

Ungere-lanț-MTB-24-inch

Cum se spală bicicleta MTB pentru copii?

În cazul în care constați că bicicleta pentru copii s-a murdărit după mai multe plimbări (noroi, ploaie, praf etc.), nu ezita să o cureți rapid atunci când este necesar.

Dacă s-a așezat praf pe ea, este foarte simplu: poți utiliza o lavetă uscată pentru a o curăța. Dacă s-a murdăritde noroi sau are alte pete grosiere, poți să o cureți cu o găleată de apă caldă și un burete (sau o lavetă umedă) cu săpun sau șampon pentru biciclete. Poți curăța piesele murdare ale bicicletei (cadru, furcă, ghidon, roată).

ȘTIAI CĂ?   Îți recomandăm să eviți spălarea bicicletei pentru copii cu furtunul: este posibil ca anumite componente (set rulmenți direcție, monobloc pedalier etc.) să fie deteriorate și să pună în pericol copilul. 

După ce ai terminat, tot ce trebuie să faci este să o ștergi cu o lavetă uscată pentru a evita apariția ruginii.

De asemenea, îți recomandăm să ungi din nou piesele mobile ale bicicletei tale (lanț, casetă direcție, monobloc pedalier)

Verificarea stării optime a cauciucurilor

Înainte de fiecare ieșire, este esențială verificarea stării cauciucurilor bicicletei.

Dacă ai vreun cauciuc dezumflat, verifică dacă nu este spart. Pentru aceasta, umflă-l la maxim.

Dacă se dezumflă rapid, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer.

Dacă se dezumflă lent, trebuie să verifici la suprafața cauciucului dacă există cuie sau cioburi de sticlă. În continuare, trebuie să demontezi roata, apoi să demontezi cauciucul pentru a înlocui sau pentru a repara camera de aer, având grijă să scoți din cauciuc cuiul sau ciobul de sticlă.

Dacă nu este dezumflat, îți recomandăm să verifici presiunea corespunzătoare a cauciucului (vezi rubrica de mai sus)


ȘTIAI CĂ? Cauciucul are o durată de viață care depinde și de condițiile de utilizare și de depozitare. În cazul în care la inspecție sunt vizibile fisuri, îți recomandăm să le înlocuiești cu cauciucuri noi.

Depozitarea bicicletei

Îți recomandăm să depozitezi bicicleta într-un loc uscat.  Este important să ai grijă să nu intre în contact cu umezeala.

Durata de viață a bicicletei depinde de utilizare, întreținere și depozitare.

Cu cât vor fi mai umede și mai saline (aer marin) cu atât bicicleta pentru copii va fi supusă coroziunii și duratei de viață limitate.  

Prin urmare, este importantă depozitarea acesteia atunci când este curată și uscată, într-un loc fără umezeală. 

 

ȘTIAI CĂ? Nu se recomandă depozitarea prin suspendarea de roata din față a bicicletelor care sunt prevăzute cu o furcă telescopică. Agață-le de roata din spate, astfel încât durata de viață a furcii tale să fie păstrată. 

Depozitarea bicicletei
Verificarea uzurii frânelor pe disc

Dacă observi că frânele nu mai sunt la fel de eficiente ca la început, este posibil să fie timpul să schimbi plăcuțele.

Într-adevăr, ca și în cazul mașinilor, plăcuțele de frână pe disc se uzează și trebuie înlocuite. Pentru a verifica, trebuie să te asiguri că a rămas mai mult de un milimetru grosime din materialul de frânare pe suprafața plăcuțelor de frână.

Verificarea uzurii frânelor pe disc

Ajutor

Ce poți face în caz de pană?Cum poți schimba o cameră de aer?

În caz de pană, oprește-te imediat într-un loc sigur, pentru a evita deteriorarea jantei.

Întoarce bicicleta și așeaz-o pe șa și pe ghidon.

Trebuie să eliberezi frânele pentru a lăsa roata să se învârtă. Pentru aceasta, apucă partea superioară a etrierilor V-brake și desprinde cotul de frână.

Pentru roata din față, este suficient să o scoți din furcă și apoi să schimbi camera de aer (vezi materialul video explicativ).

Pentru roata din spate, adu schimbătorul de viteză în poziția celui mai mic pinion. Slăbește roata și schimbă camera de aer (vezi materialul video explicativ).

În ultimă instanță, poți folosi mereu soluția anti-pană care permite repararea camerelor de aer sparte, fără scule (nu este potrivită pentru camerele de aer rupte).

Înlocuirea unei camere de aer de bicicletă MTB pentru copii

Treptele de viteză nu se schimbă corect. Ce este de făcut? 

Dacă vitezele bicicletei MTB nu se schimbă corect, acest lucru se explică cel mai probabil printr-un ghidaj necorespunzător al schimbătorului spate pe pinioane.

Controlează cablul și cămășile sale:

Capetele de cămăși poziționate necorespunzător pot incomoda tragerea cablului de schimbător și pot deregla schimbarea vitezelor. Dacă un capăt de cămașă nu este poziționat corect, reașază-l manual în locașul său.

Dacă schimbătorul de viteză nu se mișcă nici după ce ai manipulat mânerul rotativ de schimbare a vitezelor, atunci cablul și cămășile sale sunt cel mai probabil prinse/blocate. Este necesară înlocuirea cablului și a cămășilor.

Este posibil ca urechea schimbătorului să fie îndoită, în special în caz de impact. Îți recomandăm să treci pe la atelierul magazinului Decathlon cel mai apropiat de tine pentru a repara/înlocui urechea schimbătorului.

De asemenea, este posibil ca schimbătorul să fie dereglat. În acest caz, întoarce bicicleta pe șa și pe ghidon pentru a elibera pedalele (sau mai bine așeaz-o pe un suport de reparații de biciclete). Acționează mânerul schimbătorului pentru a pune lanțul pe cel mai mic pinion. Șurubul pentru reglare se află în spatele schimbătorului. Acesta permite tensionarea (ridicarea schimbătorului) sau relaxarea cablului schimbătorului de viteze (coborârea). Ajustează șurubul de reglaj până la schimbarea corectă a vitezelor.

Maneta frânei atinge ghidonul. Ce este de făcut?

Dacă levierul frânei este prea relaxat, prea moale, acesta va atinge ghidonul prea ușor. Îți recomandăm reglarea tensionării cablului de frână cu șurubului situat pe maneta de frână, așa cum se indică în materialul video de mai jos.

 

Desfă șurubul și contrapiulița până ce obții o tensiune a cablului convenabilă pentru a avea o manetă de frână fermă, însă nu prea dură.

După ce obții tensionarea dorită, înfiletează până la capăt contrapiulița pe maneta frânei pentru a bloca acest reglaj. 

Bicicletă MTB ROCKRIDER 20 inch 900 Roșu

Ai nevoie de ajutor?

TEHNICIENII NOȘTRI DIN ATELIER ÎȚI PROPUN SERVICIILE LOR!

Bicicletă MTB ROCKRIDER 20 inch 900 Roșu

Angajamentele noastre btwin

ROCKRIDER oferă garanție pe viață pentru cadru, ghidon și pipă (în condiții normale de utilizare).

Pentru celelalte componente, garanția este de 2 ani.Nu intră în garanție componentele consumabile ale bicicletei (lanț, camere, cauciucuri, etc.)

Odată cu primele plimbări, anumite componente se pot mișca ușor. De aceea, îți propunem o revizie gratuită a bicicletei tale MTB în termen de 6 luni de la achiziționarea bicicletei.