Cum să întreținem și să reparăm un rucsac de trekking?

Cum să întreținem și să reparăm un rucsac de trekking?

Atunci când practici trekking sau drumeție, rucsacul îți este cel mai bun prieten. îți transportă echipamentul, îți este sprijin în timpul pauzelor, face față cu stoicism trecerilor pe lângă pereții abrupți de stâncă.

Pe scurt, este esențial, iar atunci când ai găsit acel rucsac care îți este pe plac, nu-ți poți dori decât : să te bucuri de el cât mai mult timp.
Așadar, ce trebuie să faci ca să ai grijă cât mai bine de rucsacul tău?

Cele 3 etape pentru întreținerea corectă a rucsacului

  1. Spălarea și uscarea
  2. Depozitarea
  3. Repararea

Poate fi spălat la mașină?

Răspunsul este nu! Forțându-l să intre în mașina de spălat, pentru că este posibil să nu aibă loc, riști să îi deteriorezi materialul și spuma de protecție.

Cum să cureți rucsacul pentru drumeție?

Rucsacul tău a trecut cu tine prin multe, prin noroi, praf, iarbă, a stat și în zona de bagaje a unui autobuz și cu siguranță și-a pierdut din strălucire. Este timpul pentru o curățare în profunzime!

Iată de ce ai nevoie:
- Un lighean cu apă călduță
- Săpun special pentru spălarea echipamentului, sub formă de pastă solidă
- O perie moale
- O cârpă sau un prosop de microfibră
- O periuță de dinți (opțional)
- Un spray  pentru reactivarea hidrofobiei
- Un spray dezodorizant, pentru încălțăminte.

Etapele de curățare:
- Golește rucsacul,
- Scoate elementele din spumă și armăturile (dacă este posibil și dacă ești sigur că le poți pune la loc așa cum au fost),
- Perie sau aspiră rucsacul, pentru îndepărtarea prafului,
- Umezește rucsacul cu peria,
- Aplică săpun  și insistă puțin asupra petelor,
- Poți freca zonele mai puțin accesibile cu periuța de dinți și apoi să lași să acționeze săpunul câteva minute, mai ales în cazul petelor întărite,
- Dacă rucsacul are elemente din spumă, clătește-le bine și asigură-te că apa și săpunul pătrund în profunzime, pentru îndepărtarea prafului și a urmelor de transpirație,
- Cu ajutorul cârpei sau al prosopului din microfibră, absoarbe apa de pe elementele din spumă și de pe restul rucsacului,

Râmâne doar să lași rucsacul la uscat în aer liber, într-un loc ferit de lumina directă a soarelui, deoarece razele UV pot accelera îmbătrânirea materialelor.

Dacă nu dorești ca spuma de pe bretele să se îmbibe de apă, poți folosi  un spray de neutralizare a mirosurilor.
Dacă vrei să redai proprietățile hidrofobe materialului, ai nevoie doar de un spray pentru reactivarea tratamentului hidrofob,  pe care să îl aplici după uscarea rucsacului. Astfel, în caz că te prinde ploaia pe traseu, vei câștiga timp suplimentar încât să nu se ude rucsacul până scoți husa de ploaie!

Rucsacul tău are un compartiment frigorific ? Cel mai eficient mod de a curăța acest compartiment este cu ajutorul unui burete îmbibat în apă cu săpun. Apoi, lasă la uscat în aer liber.

HOW TO CARE FOR YOUR BACKPACK (English) AW23

Cum se depozitează corect rucsacul pentru drumeție?

Ce faci cu rucsacul după ce ajungi acasă? Odată încheiat sezonul de trekking, nu vei mai avea, poate, nevoie de rucsac până vara viitoare. ...

Înainte de orice, asigură-te că rucsacul este curat, urmând indicațiile de mai jos.
Prinde toate chingile rucsacului, astfel încât niciuna să nu atârne în jos și să adune praf pe drumul spre dulap!

Pentru depozitare, se recomandă un loc uscat și întunecos,pentru a evita ca razele directe ale soarelui să accelereze îmbătrânirea materialului.
Dacă nu ai un spațiu disponibil care să îndeplinească criteriile de mai sus, evită depozitarea rucsacului sprijinit de un perete. Așază-l pe o etajeră. Astfel, va fi ferit de umiditate și îl vei putea folosi și în sezonul viitor!

FORCLAZ - HOW TO REPAIR BACKPACK'S BUCKLES

Cum se repară rucsacul pentru drumeție?

Te pregătești să reiei traseele de drumeție, dar ai constatat că rucsacul tău nu e în cea mai bună formă? O cataramă ruptă, un fermoar care nu se mai închide, ba chiar o ruptură în material?  Îți explicăm pas cu pas ce trebuie să faci, pentru ca rucsacul tău să revină la cea mai bună formă.
Și, dacă vei constata că defectul nu poate fi reparat, nu uita că rucsacurile noastre au garanție 10 ani !

REPARAREA CATARAMEI UNUI RUCSAC
Avem o veste bună, o cataramă ruptă se poate înlocui în mai puțin de 1 minut, fără unelte, pentru că rucsacurile noastre sunt concepute pentru a fi ușor de reparat!
Cea mai grea parte va fi să identifici chinga pe care trebuie să o înlocuiești:
-  cea de la piept  
- cea ventrală (38 mm)

Pentru rucsacurile de trekking, este posibil să ai nevoie și de:
- catarame pentru capacul rucsacului (20 mm sau 25 mm în funcție de model)
- catarame pentru chingile de compresie laterale (20 mm ou 25 mm în funcție de model)
- catarame și chingi de strângere, situate dedesubt (25 mm sau  10 mm)
Pentru a vedea cum poți repara o chingă sau o cataramă ruptă, urmărește tutorialul video!

Cum repari un rucsac rupt sau o ruptură în material?

Pânza din care este fabricat rucsacul este, de obicei, rezistentă, mai ales cea folosită pentru bază, care este supusă frecării. Totuși, uzura în timp sau contactul cu un obiect ascuțit pot provoca apariția unor perforații.

Iată soluțiile pe care ți le propunem:
Pentru o perforație mică în baza rucsacului : dacă ai nevoie de o reparare rapidă, care nu necesită abilități deosebite, alege o bandă adezivă : decupează 2 dreptunghiuri cu margini rotunjite, având latura cu 1 sau 2 cm mai mare decât partea ruptă. Lipește peticele obținute astfel: unul pe interiorul rucsacului, celălalt pe exterior, menținând materialul plat.
Poți să și coși marginile peticului, dacă dorești.

În caz de deșirare  : Apelați la un specialist. Repararea unui material deșirat necesită ceva experiență și cunoștințe în ale cusutului, dar și pentru alegerea materialului potrivit. Pânza rucsacului este mai dură și mai groasă decât hainele obișnuite. Dacă materialul se deșiră chiar în plin traseu, poți folosi ace de siguranță sau adeziv de reparare, pe care le găseși în kitul de reparare,  până ce ajungi să faci o reparație ca la carte.

Cum se repară baza rucsacului?

Pentru o perforație în baza rucsacului:
dacă perforația este mică, poți aplica  adeziv special. Dacă nu, recomandăm să apelezi la serviciile unui cizmar, care are la dispoziție numeroase unelte și soluții pentru a prelungi durata de viață a rucsacului tău.

Pentru a evita să ajungi în această situație, evită supraîncărcarea rucsacului, nu e benefic nici pentru spatele tău, nici pentru el !

Cum să întreținem și să reparăm un rucsac de trekking?

Ai nevoie de suport tehnic pentru produsul tău DECATHLON ?

"Manuale de utilizare, piese de schimb, programări la atelier, toate acestea și nu numai,
pe site-ul nostru de suport tehnic!"

Gata! Acum știi tot ce ai nevoie pentru ca rucsacul tău să fie în cea mai bună formă, multe aventuri de-acum înainte! Nu uita, un echipament bine întreținut poate fi utilizat mai mult timp, în condiții optime.

comment_choisir_sac_a_dos_randonne_balade_trek

Cum să-ți alegi rucsacul pentru drumeție?

Fie că îți dorești să mergi la o plimbare, într-o drumeție la munte, într-o drumeție rapidă sau într-o sesiune de trekking pentru mai multe zile, rucsacul face parte din echipamentul esențial de care ai nevoie.