CUM SE UTILIZEAZĂ CORECT BUSOLA

Cum se utilizează corect busola

DEPLASARE DINTR-UN PUNCT “A” ÎNTR-UN PUNCT “B”, CU AJUTORUL BUSOLEI ESTE IMPORTANT SĂ AI VEDERE PANORAMICĂ AȘAZĂ BUSOLA PE HARTĂ

Descoperă sfatul nostru pentru a te putea orienta cu ajutorul unui instrument foarte util: busola.

CUM SE UTILIZEAZĂ CORECT BUSOLA

Deplasare dintr-un punct “a” într-un punct “b”, cu ajutorul busolei

Instrument esențial pentru drumeție, busola ar trebui să aibă întotdeauna loc în rucsac. Alege o busolă cu raportor, ce poate fi utilizată în combinație cu o hartă. Aceasta are o bază rotativă, pentru a putea memora direcțiile. 

CUM SE UTILIZEAZĂ CORECT BUSOLA

Este important să ai vedere panoramică

Ești în punctul A și vrei să ajungi în punctul B.

Identifică un spațiu deschis, care îți va permite să îți stabilești cu ușurință reperele, cum ar fi vârfuri, clădiri sau cursuri ale apelor.

Dacă un astfel de loc este prea departe de punctul în care te afli (A), încearcă să identifici astfel de puncte pe hartă.

CUM SE UTILIZEAZĂ CORECT BUSOLA

Așază busola pe hartă

Desfășoară harta, nu neapărat în întregime, pe o suprafață plată.

Apoi, plasează busola pe hartă. Dacă aceasta din urmă nu este pe o suprafață plată, este foarte posibil ca acul busolei să se blocheze pe cadran și să nu mai indice nordul.

Plasează busola pe o linie, imaginară sau nu, care unește punctul A cu punctul B.

Îndreaptă linia din vârful busolei spre punctul de destinație. 

CUM SE UTILIZEAZĂ CORECT BUSOLA

Reglarea busolei

Acum, că busola este așezată pe plat, rotește cadranul pentru a potrivi nordul de pe busolă cu nordul hărții. Acum poți calcula azimutul. Acesta este unghiul format între nordul hărții și direcția ta de mers. Valoarea sa este între 0 și 360 de grade. Azimutul este numărul care se găsește la intersecția dintre cadranul mobil și direcție.

CUM SE UTILIZEAZĂ CORECT BUSOLA
CUM SE UTILIZEAZĂ CORECT BUSOLA

De reținut

Păstrați orice dispozitiv electronic departe de busolă astfel, pentru a nu o deregla.

Într-adevăr, telefoanele mobile sau alte obiecte electronice pot modifica câmpul magnetic al busolei și acul poate să nu mai corespundă nordului.

Dacă nu ești încă familiarizat cu utilizarea busolei, este recomandat să începi cu drumeții de o jumătate de zi sau chiar mai puțin, pe care trasee deja cunoscute. Deci, chiar dacă vei face câteva mici greșeli la început, vei putea găsi ușor drumul de întoarcere.