REGLAREA LEGĂTURILOR DE SCHIURI – CONDIȚIE ESENȚIALĂ PENTRU SIGURANȚĂ ȘI PLĂCERE LA SCHI

Reglarea legăturilor de schiuri – condiție esențială pentru siguranță și plăcere la schi

Schiatul este o activitate sportivă preferată în ultima vreme de foarte mulți români.

Acest sport presupune, însă, respectarea unor reguli clare, în lipsa cărora pot avea loc accidente cu urmări grave. Una dintre obligațiile oricărui schior amator sau profesionist este să-și regleze legăturile de schiuri pentru a nu avea probleme. În articolul de mai jos pot fi descoperite câteva sfaturi și informații utile cu privire la reglarea și alegerea corectă a legăturilor de schi.

REGLAREA LEGĂTURILOR DE SCHIURI – CONDIȚIE ESENȚIALĂ PENTRU SIGURANȚĂ ȘI PLĂCERE LA SCHI

1.Cum se realizează reglarea corectă a legăturilor de schiuri?

Profesioniștii recomandă să se țină cont de acest aspect, deoarece acesta crește siguranța călătoriei oricărui schior. Reglarea legăturilor de schi nu este, însă, o misiune tocmai ușoară. Din acest motiv, se va face doar cu ajutorul unui specialist, cel puțin până când sunt învățați pașii corecți de către schior.

REGLAREA LEGĂTURILOR DE SCHIURI – CONDIȚIE ESENȚIALĂ PENTRU SIGURANȚĂ ȘI PLĂCERE LA SCHI

1.1. Care sunt cei 5 parametri de reglaj a legăturilor de schi?

În fiecare an, apar numeroase cazuri de ligamente rupte din cauza acestui pas realizat incorect. Un profesionist poate face acest lucru perfect. El va face reglarea leagăturilor de schi la lungimea clăparilor, ținând cont de parametrii care pot evolua de la an la an. Un amator nu va ști să facă acest lucru.

Cei 5 parametri pentru reglarea legăturilor de schi sunt:

greutatea schiorului;
înălțimea schiorului;
vârsta schiorului;
nivelul practicii sale;
lungimea exterioară a tălpii clăparilor.

REGLAREA LEGĂTURILOR DE SCHIURI – CONDIȚIE ESENȚIALĂ PENTRU SIGURANȚĂ ȘI PLĂCERE LA SCHI

1.2. Cum se ajustează legăturile de schi?

Pentru că nu este deloc o sarcina ușoară, un schior trebuie să fie foarte atent la următoarele sfaturi utile:

Va ține cont, în primul rând, să regleze legăturile de schi în funcție de greutatea sa. Dacă persoana care va folosi echipamentul are 50 de kg, legăturile vor fi setate la 5, iar dacă are 60 de kg, atunci vor fi setate la 6;
În funcție de experiența pe pârtie, se recomandă ca începătorii să coboare o gradație față de greutatea lor. Cei care au 50 de kg, să seteze la 4, în așa fel încât schiurile să se desprindă mai ușor și să nu apară riscul de a provoca vreun accident. Dimpotrivă, în cazul schiorilor experimentați, este posibilă adăugarea unei unități la setare față de greutatea acestuia;
Mărimea clăparilor este un alt parametru de care se va ține cont la reglarea legăturilor. Există un șurub pe partea inferioară a legăturii, cu ajutorul căruia poate fi ales reglajul potrivit în funcție de mărimea clăparilor;
Trebuie să se țină cont și de înălțimea schiorului atunci când sunt reglate legăturile de schi. Se pot consulta tabelele disponibile în magazinele care vând echipament sportiv sau pe cele din mediul online.

REGLAREA LEGĂTURILOR DE SCHIURI – CONDIȚIE ESENȚIALĂ PENTRU SIGURANȚĂ ȘI PLĂCERE LA SCHI

2. Condiții principale în alegerea corectă a legăturilor de schi potrivite

Amatorii trebuie să știe cele două condiții pe care trebuie să le îndeplinească în această alegere:

Lățimea schiului;
Setările D.I.N.
Mărimea frânelor este dată de lățimea schiurilor. Frânele legăturilor există pentru a opri schiurile în cazuri extreme. Ele nu pot fi mai înguste, dacă se dorește prinderea clăparilor în ele. Dacă sunt mai mari, atunci vor incomoda schiorul când ia virajele lungi.

Este foarte important ca schiorul să calculeze D.I.N, numit așa după Deutsches Institut für Normung, o măsură adoptată internațional pentru forța de desprindere a legăturilor de schi. Acest număr depinde de unii factori:

greutate;
înălțime;
vârsta;
lungimea clăparului;
experiența schiorului.
Legăturile de schiuri oferă și absorbția șocurilor cu condiția să fie confecționate din materiale de foarte bună calitate și să fie ușoare.

În concluzie, reglarea legăturilor de ski este esențială pentru a avea o experiență fără incidente ce pot duce la răniri grave. El trebuie realizat de profesioniști sau de tehnicienii din magazinele de specialitate sau de schiorii profesioniști care știu să facă asta, dar nu de amatori.